Šta rasa vašeg psa govori o Vama?

Rasa psa koju izaberete oslikava vašu ličnost, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Život

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

08:00

Default images

Vlasnici malih pasa smatraju se otvorenim i intelektualno radoznalim osobama koje su željne novih iskustava i vole umetnost i kulturu.

Sa druge strane, vlasnici "prijateljskih" kuca poput labradora su osobe koje se lepo slažu sa svojom okolinom.

"Kupujemo pse koji su slični nama, baš kao što tražimo partnera koji nam je sličan," kaže Lens Vorkmen, autor studije.

Istraživači su za potrebe istraživanja postavili onlajn upitnik za 1000 vlasnika čistokrvnih pasa. Upitnik je merio "veliku petorku", ono što psiholozi smatraju glavnim odlikama osobe: otvorenost, savesnost, ekstrovertnost, slaganje sa okolinom i meru anksioznosti.

Istraživači su podelili rase pasa u sedam kategorija: lovački psi, psi goniči, pastirski psi, terijeri, mali psi, buldozi i radni psi. Ljudi koji imaju buldoge su najekstrovertniji; vlasnici lovačkih i malih pasa se dobro slažu sa okolinom. Najemotivnije osobe uzimaju rasu bigl ili hrtove, a vlasnici malih pasa (poput čivave) su najotvoreniji i najmaštovitiji.

"Ovo istraživanje ruši stereotip da su vlasnici malih pasa praznoglavi," rekao je Vorkmen.

Neka vrsta upitnika bi dobro došla osobama koje tek žele da kupe psa. Upitnik bi bio napravljen tako da sadrži ne samo osobine ljubimca već i neke praktične stvari; ipak je važno da se pas dobro uklopi u životni stil budućeg vlasnika.

Foto: nixxphotography / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: