Dragocena dokumenta o Titaniku na netu

Više od 200.000 dokumenata o "Titaniku" postalo je od danas dostupno na Internetu.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.04.2012.

15:38

Default images

Kako javlja agencija AFP, zbirku je, povodom 100-godošnjice od potonuća čuvenog broda, postavio britanski vebsajt za istraživanje porodičnog stabla Ancestry.co.uk.

Među dokumentima su lista putnika, kao i testamenti Edvarda Smita, kapetana broda i američkih tajkuna Bendžamina Gugenhajma i Džona Džejkoba Astora.

Oni su bili među 1.500 putnika i članova posade koji su poginuli kada je brod u noći 15. aprila 1912. godine, tokom svoje prve plovidbe, udario u ledeni breg i potonuo.

Zbirka sadrži i više od 300 dosijea patologa, izveštaja o 328 tela pronađenih u moru, kao i fotografije nadgrobnih spomenika 121 putnika broda.

Banka podataka, koja će moći da se konsultuje besplatno do 31. maja, sadrži, takođe, listu putnika sa "Karpatije", broda koji je priskočio u pomoć "Titaniku" i spasio oko 700 putnika.

"Mnoge porodice su generacijama slušale kako je neki njihov predak možda bio na 'Titaniku'. Zaista nam je drago što možemo da pružimo pristup ovim dragocenim dokumentima i time omogućimo mnogima da otkriju priču o tragičnom putovanju svog pretka", kazala je predstavnica sajta Mirijam Silverman.

Godišnjica potonuća "Titanika" obeležava se raznim manifestacijama - projekcijom u 3D tehnici filmske epopeje Džejmsa Kamerona iz 1997, emitovanjem britanske televizijske drame u 86 zemalja i nizom novih knjiga i muzike.

Putnički brod sa potomcima nekih od žrtava pomorske tragedije zaplovio je u subotu iz Sauthemptona trasom "Titanika".

Prema zvaničnoj britanskoj istrazi iz 1912, sa "Titanika" je uspelo da se spasi 711 putnika.

Pogledajte kako izgleda replika Titanika u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: