Berluskonijevi gafovi za pamćenje

Silvio Berluskoni, koji je u subotu (12.11) podneo ostavku na funkciju premijera Italije posle 17 godina dominacije političkom scenom, ostaće upamćen i kao čovek koji je imao čudan smisao za humor, što ga je često dovodilo u nevolje.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 13.11.2011.

00:55

Default images

Komentarišući stanje u italijanskoj privredi, Berluskoni je ovog meseca rekao da živeti u Italiji znači živeti u jednoj prosperitetnoj zemlji, u kojoj se ni po čemu ne oseća ozbiljna kriza.

"To vidimo u svim prilikama, prodaja nije opala, restorani su puni, problem je naći mesto u avionu, mesta za odmor su prebukirana tokom produženog vikenda", kazao je Berluskoni.

U oktobru je Berluskoni predložio da se njegova vladajuća partija "Narod slobode" preimenuje u "Napred mačkice!"
Foto: Beta
U jednom od prisluškivanih razgovora, koje su mediji objavili, on se u septembru hvalio kako mora da odbije mlade žene koje u redu čekaju ispred njegovih vrata, jer "može samo da 'odradi' njih osam, ne više od toga", prenela je agencija Rojters.

Na jednom sajmu motorcikala u Milanu, novembra prošle godine, Berluskoni je izjavio da se "ponekada zagleda lepoj devojci u lice" i da je to bolje nego da je homoseksualac.

Neprimerenu izjavu dao je i u aprilu 2009. godine, kada je posetio preživele u zemljotresu koji su bili smešteni pod šatorima. "Na ovo bi trebalo da gledaju kao na vikend proveden na kampovanju", kazao je tada.

Berluskoni je za tek izabranog američkog predsednika Baraka Obamu u novembru 2008. godine kazao da je "zgodan, mlad i preplanuo".

Poznat i po tome da je sebe nazivao "Isusom Hristom politike", Berluskoni je govorio da je jedino Napoleon mogao da uradi više od njega, ali da je on "definitivno viši".

Ostaće poznat i po izjavi o Musoliniju za koga je rekao da je "bio benigan" i da nikoga nije ubio, već je samo "slao ljude u egzil".

Tokom grupnog fotografisanja na jednom neformalnom samitu EU u Španiji u februaru 2002. godine, Berluskoni je postavio dva prsta iznad glave španskog ministra spoljnih poslova Žozefa Pikea.

Berluskoni je pre 10 godina izazvao gnev muslimanskog sveta kada je rekao da bi Zapad trebalo da bude svestan svoje superiornosti. On je tada kazao da na Zapadu postoji sistem vrednosti koji ljudima nudi prosperitet i garantuje poštovanje ljudskih prava i veru, dok "takvo poštovanje ne postoji u islamskim zemljama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: