Prva Gej parada u Beogradu (FOTO)

Prva "Parada ponosa" u Srbiji održana je 10. oktobra u centru Beograda, pod sloganom "Da šetamo zajedno", godinu dana kasnije njeno ponovno održavanje je zabranjeno.

Život

Izvor: B92

Petak, 30.09.2011.

15:45

Default images

"Ove godine su se promenile neke stvari, političari su javno podržali održavanje Parade ponosa", istakao je Lazar Pavlović, predsednik “Gej strejt alijanse” pred početak održavanja prve Gej parade u Beogradu 10. oktobra 2010.

Prema njegovim rečima, podršku tadašnjoj "Paradi ponosa" pružili su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, državni sekretar tog ministarstva Marko Karadžić, potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, većina parlamentarnih stranaka i mnoge nevladine organizacije, akademske zajednice i javne ličnosti.

"Očekujemo još veću podršku našim zalaganjima da se konačno održi jedna uspešna "Parada ponosa" u Srbiji, rekao je Pavlović i dodao da ona konačno mora da se održi radi slobode i jednakosti LGBT populacije u srpskom društvu. On je napomenuo da organizatori "Parade" za mesto održavanja skupa nisu uzimali u obzir lokacije koje nisu u centru Beograda.

"Već nekoliko meseci smo aktivni, razgovarali smo sa svim važnim društvenim akterima, najvišim državnim predstavnicima i institucijama, NVO i ustanovama kulture. Stekli smo utisak da je "Parada" potrebna ove godine, da postoji društveni refleks, koji pokazuje da ona može da se desi i da će biti uspešna", rekao je predsednik Kvirija centra Boban Stojanović.

Prema njegovim rečima Paradi ponosa će prethoditi takozvani "Prajd vik", sedam dana različitih kulturnih događaja u Beogradu, koji će promovisati "Paradu".

Osnivač Grupe za podršku gej muškarcima Adorijan Kurucz je napomenuo da će nedelju dana pre u Novom Sadu, Zrenjaninu, Bečeju i Nišu biti održane promocije "Parade". On je pozvao sve pripadnike LGBT populacije i sve koji žele slobodniji i bezbedniji život u Srbiji da dođu 10. oktobra 2010. u Beograd - "Da šetamo zajedno".

Pogledajte kako je izgledala prva Gej parada u Beogradu u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: