Pogledajte najkompletniju mapu svemira

Britanski astronomi predstavili su najkompletniju 3D kartu svemira u istoriji. Karta 2MASS Redshift Survey (2MRS) obuhvata udaljenost od 380 miliona svetlosnih godina, a bilo je potrebno preko deset godina za njeno kompletiranje.

Život

Izvor: B92

Sreda, 01.06.2011.

14:30

Default images

Karta svemira proteže se mnogo bliže ka galaktičkoj ravni u odnosu na prethodne. Istraživanjem su ucrtane detaljne oblasti prethodno sakrivene iza Mlečnog puta, kako bi se bolje razumeo njihov uticaj na njegovo kretanje u odnosu na ostatak svemira.

Karen Masters sa Univerziteta Portsmouth prezentovala je mapu na konferenciji tokom 218. susreta Američkog astonomskog udruženja u Centru Harvard-Smithsonian za astrofiziku u Canbridgeu u državi Massachusetts.

"2MASS Redshift Survey predstavlja predivan novi izgled svemira, posebno u blizini galaktičke ravni. Karta u 3D-u će omogućiti kosmolozima da proučavaju oblasti mnogo detaljnije", rekla je Mastersova.

Naučnici su početkom ovog meseca predstavili 3D kartu svemira slične veličine. To je bila jedna od najkompleksnijih mapa u istoriji.

Oni koji su izradili kartu SDSS III proučavali su najsvetlije objekte na nebu i stvorili sliku poput one kada se gleda mesec kroz oblake, pišu britanski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: