Ništa od legalizacije marihuane

Građani američke države Kalifornija odbacili su na glasanju predlog za legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe.

Život

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2010.

12:50

Default images

Na glasanju, održanom istovremeno kada i izbori za Kongres, 56 odsto birača je glasalo protiv, dok je 44 odsto podržalo takozvani "Predlog 19", prema kojem bi punoletnim osobama bilo dozvoljeno da, uz oporezivanje, poseduju i koriste manje količine marihuane u rekreativne svrhe, uprkos federalnom zakonu koji to zabranjuje.

Kalifornija je 1996. godine postala prva američka savezna država koja je dozvolila upotrebu marihuane u medicinske svrhe. Posle nje, isti zakon prihvatilo je još 13 država i prestonica Vašington.

Pacijentima u Kaliforniji koji su registrovani korisnici marihuane taj narkotik je široko dostupan u specijalizovanim centrima i klinikama, uz preporuku lekara.

Pristalice legalizacije marihuane u rekreativne svrhe tvrdile su da bi taj potez godišnje povećao prihode države za 14 milijardi dolara od poreza i da bi omogućio policiji da koncentriše ljudstvo i resurse na borbu protiv narko-kartela.

Protivnici "Predloga 19", među kojima veliki broj pripadnika snaga reda i funkcionera pravosuđa, upozorili su na moguće posledice legalizacije marihuane, od smanjenja proizvodnje i akademskih dostignuća do porasta broja saobraćajnih nesreća i nesreća na radu.

Američki državni tužilac Erik Holder upozorio je prošlog meseca da će nastaviti da sprovodi federalne zakone u Kaliforniji i u slučaju da predlog bude usvojen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: