Seks između biljaka i insekata

Jedna vrsta južnoafričkog cveća margarita (bela rada) nudi "seks" mužjacima insekata koji bi dalje širili njen polen i omogućavali oprašivanje!

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.10.2010.

15:57

Default images

Mnogi cvetovi proizvode nektar kojim "zavode" insekte koji se hrane polenom da ih "posete", ali do sada je bilo poznato da da su samo orhideje svojim cvetovima "zavodile" mužjake insekata mirisom koji podseća na miris ženke njihove vrste.

Sada su južnoafrički naučnici Alan Elis sa Stelenboš Univerziteta i njegov kolega Stiv Džonson sa Univerziteta KwaZulu Natal u Pietermaricburgu pokazali da vrsta bele rade latinskog imena Gorteria diffusa koristi isto lukavstvo kao orhideja da na svojevrstan "seks" namami mužjaka insekta.

Latice ove bele rade vrlo su različite a neke od njih na sebi imaju mrlje koje mužjaku insekta neverovatno liče na telo ženke.

Elis i Džonson su otkrili da mužjak tropske voćne muve bombilid (bombyliid) pokušava pohlepno da se "pari" sa cvećem čije latice liče na šare na telu ženke.

Njih dvojica su takođe tragali za načinom na koji različite vrste insekata, posebno voćne mušice, raznose polen. Zamenjujući polen fluorescentnim prahom, otkrili su da su cvetovi koji najuspešnije "zavode" insekte u isto vreme i najuspešniji u širenju svog polena preko nogu i tela insekta s kojim su - imali "seks".

Zapaženo je takođe da mužjaci insekata brzo, gotovo panično, lete između cvetova tragajući za "partnerkom" pa im mrlje na laticama cvetova liče na ženku sklopljenih krila što ih navodi da sleću u "ljubavno gnezdo". Jer, "zaljubljeni" mužjaci su u isto vreme i gladni i izuzetno aktivni pa time i nezamenljivi raznosači polena.

Entomolog En Gasket, profesorka Univerziteta u Oklandu na Novom Zelandu, koja je izučavala orhideje, "seksualne varalice", ukazuje da otkriće njenih južnoafričkih kolega predstavlja do sada nepoznatu vezu između hrane i na seksu zasnovanu strategiju koju koriste biljke da bi namamile polinatore, "raznosače polena".

"Otkriće obezbeđuje intrigirajući uvid u mehanizam kako seksualna prevara može prerasti u mnogo važniji sistem za obezbeđivanje hrane ali i razmnožavanje i kako oba sistema deluju simultano" - izjavila je Gasketova časopisu "New Scientist".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: