Šolju čaja i mačku, molim!

Ljubitelji mačaka u Japanu mogu da maze svoje omiljene životinje u specijalnim i u Zemlji izlazećeg sunca vrlo popularnim "mačak-kafićima".

Život

Izvor: B92

Sreda, 18.08.2010.

11:32

Default images

Ako volite mačke za deset dolara možete naručiti šolju čaja i pravo da punih 60 minuta mazite odabranu mačku u luksuznoj loži zavaljeni u udobnu fotelju i na dar dobijete izraze nežnosti "zaposlene cica-mace".

Kafić "Neko JaLaLa" u blizini prometnog i bučnog tokijskog kvarta Akihabara jedan je od više od 70 takvih lokala otvorenih u Japanu.Drugi kafić, "Kaliko", u gradu Musašino u toku svakog vikenda ugosti najmanje 150 gostiju.

Ovakvi kafići postali su kulturni trend u Japanu u proteklih šest godina, posebno u izuzetno stresnoj metropoli kakav je Tokio - piše u reportaži o neobičnim običajima i navikama Japanaca kanadski magazin "Macleans".

To je posledica odluke da se u mnogim zgradama sa stanovima za iznajmljivanje zabrani držanje kućnih ljubimaca kao i manjka slobodnog vremena radoholika iz japanskog džet-seta koji suviše su zauzeti da bi vodili računa i o ljubimcima.

Zbog mačje dlake i mirisa kafići su opremljeni specijalnim usisivačima i mirisnim sredstvima. Vlasnici zahtevaju da gosti pre ulaska u lože operu ruke, koriste tečne dezinfektante i izuju obuću. Jer je dobrobit mačaka-profesionalaca je na prvom mestu.

Osoblje kafića vrlo brzo reaguje kad gosti počnu nedolično da se ponašaju, da mačke vuku za rep, prekidaju im spavanje pa je u gotovo sve "mačak-kafiće" zabranjeno dovoditi decu.

A ako "maca - profesionalka" u društvu ljubitelja počne da se dosađuje, obezbeđen joj je poseban stubić od ružinog drveta o koji može da se češe. U najgorem slučaju, da pokaže kako joj društvo posetioca više nije zabavno, može da se okrene, visoko podigne rep, zevne, protegne se i - napusti ložu.

Tada je reč o "višoj sili" i odluci mace na koju ni vlasnik ali ni posetilac ne mogu uticati zbog čega uprava kafića ne vraća novac na "neuzvraćenu ljubav".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: