Zemlja u kojoj nema gledanja fudbala

FIFA Svetsko fudbalsko prvenstvo, čini se, u drugi je plan gurnulo sve ozbiljne probleme. Na svim se kontinentima ovih dana prate prenosi iz Južne Afrike. Osim u Somaliji. Tamo je gledanje utakmica opasno za život.

Život

Izvor: B92

Utorak, 22.06.2010.

15:11

Default images

Radikalna islamska milicija Shebab zabranjuje svaku vrstu zabave u Somaliji. Svetsko fudbalsko prvenstvo za mnoge je Somalijce samo san. Islamisti su već ubili dva navijača koji su se "odvažili" da uključe televizor kako bi pogledali prenos susreta s juga Afrike.

Veliki deo Somalije je pod kontrolom milicije Shebab koja je građanima zabranila posete bioskopu, gledanje DVD-a i svaku drugu vrstu zabave.

„Svjesko fudbalsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici je istorijski događaj. Međutim, zbog islamističkih mera u zemlji, malo je onih koji mogu da gledaju utakmice“, kaže Abdi Yarisow iz distrikta Waber. Javno gledanje utakmica i okupljanje ljubitelja fudbala je strogo zabranjeno.

Najvijanje je opasno

Ono malo stanovnika koji poseduju satelitsku antenu ne želi ništa da rizikuje pozivom prijatelja na gledanje utakmice. Ukoliko se to i dogodi, jedni gledaju u televizor - a drugi u vrata na kojima se svakog trenutka mogu pojaviti pripadnici Shebaba. U ovu kategoriju stanovnika Somalije spada i Yarisow.

„Ukoliko se ono malo mojih prijatelja, koje pozovem na gledanje utakmice, uživi i počne glasno da navija onda počinju poteškoće. Ukoliko i tokom dana gledamo utakmice, onda to radimo u potpunoj tišini i bez navijanja“, kaže on.

Mogadišu, glavni grad Somalije, spada u red najopasnijih gradova na svetu. Somalija je jedina afrička zemlja kroz koju nije proputovao pehar koji će osvojiti svetski prvak na prvenstvu u Južnoafričkoj Republici.

Somalijska reprezentacija nije nikada imala šansu da se u kvalifikacijama bori za učestvovanje na Svetskom prvenstvu.

Hip-hopper K'naan, koji je pevao na koncertu uoči početka SP-a, jedini je Somalijac koji na neki način učestvuje na ovom velikom sportskom događaju za celu Afriku. Kadro Alas, devojka iz Mogadišua kaže da je razočaravajuće to što stanovnici Somalije nisu imali priliku da vide K'naanov nastup.

„Sport vas okreće od Alaha“

Predstavnik Shebaba šeik Mohamed Ibrahim kaže da fudbal nije ništa drugo nego gubljenje vremena: „Kad umrete, Alah će vas pitati gde ste proveli vreme? Onaj ko želi da se bavi sportom, to može samostalno raditi, međutim, gledanje utakmica je u islamu zabranjeno. Taj sport će zaslepiti mlade generacije i sprečiti ih da rade dobra dela koja propisuje Alah“, kaže Ibrahim.

Bez obzira na zabranu, utakmice se uživo prenose u dve bioskopske-dvorane u jednom manjem naselju kod Mogadišua. Radi se o bioskopima koje finansijski (p)održava međunarodna zajednica i koja su pod kontrolom prelazne vlade. Abdi Mohamed, jedan od zaposlenih u bioskopi „Cinema Mogadišu“ u gradskoj četvrti Medina kaže da se utakmice ne prikazuju na velikom platnu nego na nekoliko televizora: „Ovo je jedini bioskop u Medini koje radi“.

Za stanovnike susednih gradskih četvrti će „Cinema Mogadišu“ i dalje ostati pusti san. Noću je veoma opasno preći liniju razgraničenja i vojne kontrole. Kadro Alas je odlučila da rizikuje život i odgleda utakmice u kojima igra Brazil - koji je nen favorit.

„Neću prestati da tražim mjesto gde mogu da gledam utakmice. Propustiti utakmicu u kojoj igra Brazil je nešto najgore što mi se može dogoditi!“

Izvor: Mustafa H. Abdinur/M. Smajić/sma, Deutsche Welle
Odgovorni urednik: S. Kobešćak

Više o Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi saznajte u našem specijalu "JAR2010"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: