Hilari Klinton: okončati seksualno nasilje

Državni sekretar SAD Hilari Klinton zatražila je okončanje masovnog seksualnog nasilja u ratom zahvaćenom istočnom Kongu, koji je nova stanica njene afričke turneje.

Život

Izvor: B92

Utorak, 11.08.2009.

15:24

Default images

Hilari Klinton tu poruku donosi državnim zvaničnicima i mirovnim snagama UN u gradu Goma na istoku Konga gde je tokom sukoba vojske i pobunjeničkih grupa bilo najviše grupnog silovanja i drugih seksualnih zločina.

UN su zabeležile više od 200 hiljada slučajeva seksualnog nasilja nad devojkama i ženama od izbijanja konflikta 1996. godine, što je Hilari Klinton pre dolaska nazvala "jednim od najvećih zverstava koje je počinio ljudski rod".

Te brojke koje je u ponedeljak iznela grupi studenata na univerzitetu u Kinšasi, Hilari Klinton je ocenila kao "zapanjujuće i strašne" i apelovala na mlade u Kongu da pokrenu proteste širom zemlje protiv zlostavljanja.

Ona je takođe obećala i pritisak na vladu Konga.

Mada se rat smirio posle mirovnog sporazuma 2003. godine, vojska i pobunjeničke grupe koe se bore oko rudnog blaga u istočnom Kongu napadaju sela, ubijaju civile i čine zverstva.

Hilari Klinton će se u Gomi sastati za žrtvama nasilja i službenicima mirovnih snaga UN, a planirano je da se sretne i sa kongoanskim predsednikom Džozefom Kabilom i izvrši pritisak na njega da se prestupnici uhapse i izvedu pred sud.

Pripadnici Kabiline vojske optuženi su da su učestvovali u nasilju i grupnom silovanju desetina hiljada devojaka, koja su dovela do neželjenih trudnoća, teških povreda i smrti.

Hilari Klinton je prošle nedelje izjavila da će SAD podržati poziv generalnog sekretara UN Ban Ki Muna za svetsku akciju kojom bi se uticalo da vojska i oružane grupe ne vše seksualno nasilje.

Njena poseta Kongu je najnovija stanica na 11-todnevnom putovanju po Africi kojim se zalaže za razvoj i dobro upravljanje državama, čime podvlači posvećenost administracije predsednika Obame najsiromašnijem kontinentu.

Hilari Klinton je prethodno posetila Angolu, Južnoafričku Republiku i Keniju, a posetiće i Nigeriju, Liberiju i Zelenortska Ostrva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: