Dešifrovana tajna večne mladosti

Čak 1.500 gena odgovorno je za starenje kože, zaključila je posle višegodišnjeg istraživanja grupa naučnika koja je radila na specijalnom projektu poznate hemijske kompanije "Prokter end Gembl".

Život

Izvor: B92

Sreda, 22.07.2009.

20:00

Default images

Tajnu "večne mladosti" i višedecenijskog održavanja idealnog spoljašnjeg izgleda oni su uspeli da dešifruju genetskom analizom ljudskog organizma.

Zahvaljujući ovom otkriću, pojavila se mogućnost da se na genetskom nivou preokrene biološki mehanizam starenja kože i tokom celog ljudskog veka zadrže njen mladalački izgled i svežina.

"U najskorije vreme na planeti neće biti ni jednog čoveka sa borama, osim ako on ne bude želeo da ih namerno ima", ukazuje britanska radio i tv stanica "BBC".

Mehanizam starenja kože ima nekoliko ključnih uzroka, među kojima je slabljenje sposobnosti ćelija da zadržavaju vodu. Gubitak vode upravo izaziva stvaranje bora.

Naučnici ukazuju da je za ovaj proces odgovorno 700 gena - u slučaju održavanja njihove aktivne funkcije, bore se neće pojavljivati.

Aktivnosti naučnika su sada usmerene na stvaranje nove generacije kozmetičkih preparata koji će delovati na genetskom nivou i darovati ljudima večno mladalački izgled.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: