Dan planete Zemlje

Međunarodni Dan planete Zemlje - 22. april, biće obeležen u Srbiji različitim manifestacijama i akcijama koje imaju za cilj da skrenu pažnju građanima na značaj očuvanja životne sredine.

Život

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2009.

08:00

Default images

Više od 200.000 ljudi u svetu učestvovalo je tog dana pre 39 godina u masovnim protestima za zaštitu životne sredine.

U mnogim zemljama u svetu, na taj dan organizuju se akcije koje imaju za cilj promenu ekološke svesti i u kojima, prema nekim podacima, svake godine učestvuje više od pola milijarde ljudi.

Neke od poruka obeležavanja tog datuma su i želja za stvaranjem nove, "zelene" ekonomije, kao i usmeravanje svetskog obrazovnog sistema ka problemima koji se tiču ekologije.

U Srbiji će povodom obeležavanja tog dana, 21. aprila u 20 časova u Botaničkoj bašti "Jevremovac" biti održana manifestacija "Grin drim" (Green Dream), u okviru koje će biti zasađene tri specijalne vrste drveta.

Neke od najstarijih i najdekorativnijih drvenastih hortikulturnih vrsta zasadiće ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, ambasador Holandije Ronald Van Dartel, gradski sekretar za zaštitu životne Goran Trivan i savetnici potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića, zaduženi za održivi razvoj, Srđa Popović i Zoran Cvijanović.

U okviru te manifestacije biće priređena i umetnička izložba radova 12 studenta Fakulteta za primenjeni dizajn i specijalna video igrica po kojoj cela manifestacija nosi naziv.

Povodom Dana planete, grad Pančevo planira više ekoloških akcija u saradnji sa udruženjima i preduzećima, a jedna od njih je "Cveće za smeće" tokom koje će građani prikupljati elektronski otpad, a potom ga odlagati u kontejner koji će biti postavljen kod zgrade gradske uprave.

Građani koji odlože otpad dobiće na poklon sadnice cveća, a ta akcija trajaće do 25. aprila.

Tokom dana planirano je otvaranje gradskog parka "Narodna bašta", a u popodnevnim časovima 21. aprila počeće akcija "Očistimo Peskanu" gde će učenici i nastavnici čistiti naselje koje važi za turistički i rekreativni potencijal grada.

Za 22. april zakazana je i sednica gradskog veća Pančeva koja će biti posvećena tom prazniku i na kojoj će biti usvojene odluke koje se tiču oblasti životne sredine.

Kao deo aktivnosti posvećen obeležavanju Dana planete Zemlje, i u Nišu su planirane manifestacije, pa će tako na Nišavskom keju, od 22. do 26. aprila, biti održan Peti prolećni festival hortikulture.

U cilju podizanja svesti najmlađih da učestvuju u akcijama kojima se podstiče čuvanje okoline u kojoj živimo, u mnogobrojnim aktivnostima učestvovaće i školarci.

Ekološka sekcija osnovne škole "Knez Sima Marković" organizovaće sa saradnicima, u okviru akcije "Očistimo Srbiju", čišćenje prostora pored Ibarske magistrale kod Lipovačke šume, kako bi vozačima skrenuli pažnju da ne bacaju otpad u prirodu.

Da bi ukazala na značaj reciklaže elektronskog otpada, opština Palilula, povodom Dana planete, postaviće kontejnere na svom ulazu čime će ujedno biti nastavljena akcija "Reciklaža nije blamaža - recikliraj za sebe, za Beograd, za svet" u saradnji sa preduzećem "CET", prvom kompanijom u Srbiji koja ima najsavremenije postrojenje za reciklažu elektronske i električne opreme.

Učenici Pete beogradske gimnazije, u okviru te akcije, postavljanjem kontejnera u školi prikupili su do sada 6,5 tona elektronskog otpada, a u narednom periodu i u drugim školama u toj gradskoj opštini biće postavljeni takvi kontejneri.

Tokom 22. aprila dana u Parku prirode "Mokra Gora" u Drvengradu, filmskom reditelju i direktoru tog parka Emiru Kusturici biće uručena nagrada "Maslinova grana", koja se u Srbiji dodeljuje za doprinos u očuvanju zaštite životne.

To priznanje već godinama dodeljuje ekološki magazin Radio Beograda 2, "Čekajući vetar".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: