U Srbiji sve više mladih zavisnika

U Srbiji su u proteklih osam godina povećani promet i korišćenje droge, a među zavisnicima je sve više mladih, upozorava se u Strategiji Vlade Srbije za borbu protiv zloupotreba droga.

Život

Izvor: B92

Utorak, 10.03.2009.

11:55

Default images

Korišćenje droge je povećano ne samo u gradovima, već i u manjim mestima u Srbiji, a korisnika ima u svim društvenim grupama, nacionalnim i verskim zajednicama.

U Srbiji je takođe, navodi se u dokumentu objavljenom u novom Službenom glasniku, u proteklih osam godina "dramatično povećan promet droge" i zaplenjeno je 2,43 tone heroina, 15,9 tona marihuane, 71,6 kilograma kokaina, 90,8 kilograma hašiša i 2,14 miliona tableta ekstazija.

U Strategiji koja analizira stanje i predlaže mere za period od 2009. do 2013. godine, podseća se da su u poslednjih pet godina otkrivene četiri ilegalne laboratorije sa savremenom opremom i mogućnošću proizvodnje velike količine sintetičke droge.

Istraživanja među građanima starosti od 15 do 59 godina su potvrdila da je marihuana najčešće korišćena droga koju je probalo 11 odsto građana, a zabeležena je i "blaga tendencija rasta" korišćenja kokaina i sintetičke droge.

U Strategiji je ocenjeno i da "organizovani sistem zdravstvene zaštite uz dodatnu reorganizaciju i edukaciju kadrova" može obezbediti pomoć korisnicima droga, a posebno je istaknut značaj prevencije.

"Neophodno je podizati svest javnosti da bi se smanjila izolacija i diskriminacija zavisnika i da bi im bilo omogućeno lečenje, rehabilitacija i socijalna reintegracija", piše u dokumentu.

Navedeno je i da je potrebno preispitati uvođenje posebnih standarda postupanja tokom istrage i suđenja zavisnicima "koji su zbog bolesti povezani sa kriminalom u vezi sa drogom".

"Potrebno je doneti zdravstvene i programe socijalne zaštite za lečenje u zatvorskim uslovima i njihovu kasniju rehabilitaciju", piše u dokumentu.

Ukazuje se da je za borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa koje krijumčare heroin takozvanom "balkanskom rutom" potrebna saradnja sa policijama u inostranstvu, pre svega zemljama Evropske unije.

Predviđeno je i jačanje kontrole državne granice radi presecanja međunarodnih krijumčarskih kanala, stalna obuka pripadnika granične policije i carinika i tehničko opremanje graničnih prelaza u skladu sa evropskim standardima.

Kao mera za borbu protiv zloupotrebe droga navedeno je i suzbijanje preprodaje droga na ulicama, u školama, na fakultetima i drugim mestima gde se okupljaju mladi.

Strategijom je planirana i medijska kampanja radi upozoravanja mladih na štetnost droge.

Ukazuje se i na broj saobraćajnih nesreća koje izazivaju vozači pod uticajem droga, a planiran je i pilot projekat "Testiranje vozača na opojne droge" i opremanje saobraćajne policije za to.

U Strategiji je predviđeno i poboljšanje uslova za skladištenje zaplenjene droge i "efikasan nadzor nad proizvodnjom i prometom supstanci koje se mogu upotrebiti za ilegalnu proizvodnju opojnih droga".

U roku od 30 dana Vlada Srbije treba da usvoji Akcioni plan kojim će se preciznije definisati pojedinačni ciljevi Strategije, nadležnost i način njihovog ostvarivanja, rokovi izvršenja i procena potrebnih sredstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: