Nemci na ''dopingu'' zbog posla

Oko 800.000 Nemaca redovno uzima psiho-medikamente, da bi na na poslu bilo ''u formi'', pokazala je anketa fonda zdravstvenog osiguranja DAK.

Život

Izvor: B92

Petak, 13.02.2009.

14:00

Default images

U Nemačkoj, inače, ima oko dva miliona građana koji povremeno uzimaju tablete za smirivanje. Građani se na taj način "brane"' od stresa na poslu, ili poboljšavaju koncentraciju. Oko pet odsto ispitinaka je priznalo da je ponekad uzelo tablete, kako bi povećalo svoje radne sposobnosti.

“To je za nas alarm”, rekao je šef DAK-a Herbert Rebšer i ukazao da, na duže gledano, postoji rizik od negativnih dejstava i zavisnosti.

Mediji navode da se prilikom sprovođenja studije nije isključivo radilo o svakodnevnom ''dopingu'' kafom, cigaretama i vitamisnskim pilulama, već o medikamentima koji se prepisuju kod bolesti, kao što su Alchajmerova bolest, demencija, srčana insuficiencijaili depresija.

Šef klinike za psihijatriju u berlinskoj bolnici Šarite, Izabela Hojzer je upozorila da bi, pri uzimanju lekova, zdrave osobe morale računati na jače neželjene efekte lekova, od bolesnih pacijenata.

Svaki peti ispitanik je rekao da mu je bar jednom bilo preporučeno da uzima medikamente koji poboljšavaju koncentraciju i sposobnosti-svaki drugi je rekao da su mu to preporučili prijatelji ili rodbina, a svaki treći je dobio medicinsku preopruku, pokazala je anketa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: