Šume upijaju više CO2 nego što se mislilo

Netaknute prirodne šume upijaju tri puta više ugljen-dioksida (CO2) nego što se ranije mislilo i 60 odsto više od plantažnih šuma, zaključak je najnovije studije australijskih naučnika o uticaju šuma na sprečavanje klimatskih promena.

Život

Izvor: B92

Utorak, 05.08.2008.

12:00

Default images

Naučnici sa Australijskog nacionalnog univerziteta istakli su da je dosad umanjivana uloga netaknutih šuma i njihove biomase u borbi protiv globalnog zagrevanja, preneo je Rojters.

Tako Međuvladin panel Ujedinjenih nacija za klimatske promene (IPCC) i Protokol iz Kjota uopšte ne prave razliku između kapaciteta za upijanje ugljen-dioksida plantažnih i netaknutih šuma, upozorili su australijski istraživači.

Netaknute šume, međutim, mogu da upiju tri puta više CO2 nego što se ranije pretpostavljalo, ukoliko se uzme u obzir i uticaj biomase. Trenutno se kapacitet upijanja ugljen - dioksida šuma procenjuje na temelju kapaciteta plantažnih šuma.

Panel IPCC definiše šumu kao skup drveća višeg od dva metra i sa pokrivenošću tla krošnjom od najmanje deset odsto, ali u Australiji ta definicija obuhvata visinu drveća iznad deset metara i pokrivenost tla krošnjom iznad 30 odsto.

U izveštaju australijskih naučnika navodi se procena da netaknute šume jugoistočne Australije upijaju oko 640 tona ugljen-dioksida po hektaru, dok procena IPCC iznosi samo oko 217 tona tog gasa po hektaru.

Prirodne šume ne samo da upijaju više CO2 od plantažnih šuma, nego imajući u vidu da ostaju netaknute, one taj gas zadržavaju duže nego plantažni zasadi, tvrde naučnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: