Bosanska piramida turistički bum

Život

Izvor: B92

Sreda, 03.05.2006.

16:34

Default images

Iako postojanje bosanske piramide tek treba da bude dokazano, na hiljade turista i stranih novinara već hrli u Visoko, čiji su snalažljivi meštani našli način da na toj priči zarade neki dodatni dinar.

Osnivač Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", Semir Osmanagić, tvrdi da su pronađeni brojni dokazi da se na mestu Visočica kod Visokog, nalaze tri piramide - Sunca, Meseca i Zmaja, povezane podzemnim tunelima.

Iskopavanje Bosanske piramide Sunca traje tek dve sedmice, a za to vreme Visoko je već posetilo preko 100 svetskih medijskih kuća, među kojima Rojters, AP, Tajm, CNN...

Meštani Visokog, srednjevekovne prestonice bosanskih kraljeva, preko noći su promenili nazive hotela i drugih ugostiteljskih objekata u imena koja asociraju na piramide.

Promenjeni su i nazivi jela i visočke kafe, a pice i torte poprimile su oblik piramide. I domaća rakija dobila je novu ambalažu - staklene boce u obliku piramide.

Oko 40.000 Visočaka koji su poznati kao dobri trgovci, navode da su trgovina i turizam u tom gradu poslednjih meseci počeli da cvetaju. Samo jednog vikenda Visoko je posetilo 12.000 turista iz BiH i inostranstva.

Uz sve to, Osmanagić je na iskopavanju zaposlio nekoliko hiljada osoba koje su u Visokom godinama bile bez posla.

Osmanagić tvrdi da su do sada "nekoliko sondažnih bunara koji su iskopani na severoistočnoj strani Visočice, otkrili pravilno odsečene kamene blokove ravne površine, što dokazuje da to nije delo prirode".

On ističe da "jasno odrezane ivice ploča ukazuju na delo ljudskih ruku", te da je jasno da su "blokovi piramide slagani jedan na drugi tako da tvore kolosalnu građevinu".

Osmanagić tvrdi da postoje brojni dokazi da je brdo Visočica kolosalna kamena struktura piramidalnog oblika i navodi vizuelnu pravilnu geometriju, preciznu orijentisanost prema stranama svijeta, geološko-sedimentološki sklop terena, satelitske i radarske snimke koji ukazuju na postojanje pravolinijskih prolaza unutar piramide.

Geodetski zavod BiH uradio je analizu dimenzija severne stranice bosanske piramide Sunca. Zaključeno je da je dužina svih stranica po 365 metara i da one obrazuju jednakostranični trougao sa po 60 stepeni na svakom uglu.

Entuzijasti tvrde da će piramide pokazati da je BiH kolevka najstarije civilizacije na ovim prostorima, te da je Bosanska piramida Sunca stara 12.000 godina.

Iako je priča o piramidama donela prvu pozitivnu promociju BiH u svetu nakon 15 godina, stručna javnost se podelila u dva suprotstavljena tabora.

Arheolozi i istoričari zatražili su od državnih institucija BiH da hitno ponište nezakonito izdate dozvole za iskopavanje na lokalitetu brda Visočica i da hitno zabrane dalje prekopavanje te arheološke zone koju, kako navode, vrši nestručna osoba.

"Iza te lakrdije ne stoji zvanična nauka ni stručnjaci, odnosno arheolozi i istoričari. Krajnje je nebulozno i pomisliti, a kamoli tražiti piramide na ovim prostorima. Svaki iole obrazovan čovek zna kojem vremenu, prostoru i civilizaciji pripadaju takve gradnje", navodi se u saopštenju koje su potpisali 21 arheolog i istoričar iz BiH.

Semir Osmanagić, s druge strane, tvrdi da je Bosanska piramida Sunca otkrivena i da je sada u toku faza njenog iskopavanja.

Na poziv Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", vodeći egipatski stručnjaci za piramide posetiće u maju i avgustu arheološko nalazište u Visokom.

Oni će sa kolegama iz BiH, raditi na lokaciji bosanske piramide četiri sedmice kako bi mogli da verifikuju naučne rezultate. Potpuno iskopavanje građevine, za koju Osmanagić tvrdi da je piramida Sunca, trebalo bi da bude okončano do kraja godine.

(Beta)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: