Gradnja Velike biblioteke u Berlinu

Život

Izvor: B92

Petak, 28.04.2006.

17:29

Default images

Nemački ministar kulture Bernd Nojman postavio je kamen temeljac nove čitaonice Velike biblioteke u Berlinu, čime su počeli radovi na izgradnji jedne od najvećih biblioteka na svetu.

Buduće zdanje, koje se gradi na prestižnoj aveniji Unter den Linden u centru Berlina, biće u rangu Nacionalne biblioteke Francuske u Parizu i Britanske biblioteke u Londonu.

Kada, 2008, bude otvorena za posete, u biblioteci će se čuvati više od deset miliona knjiga.

Reč je o najvećoj građevini u domenu kulture u Nemačkoj od renoviranja Ostrva muzeja u Berlinu - pet muzeja koji su 1999. uvršteni u svetsku kulturnu baštinu.

Idejni tvorac originalnog zdanja je Ernst fon Ine, koji je na njemu radio od 1903. do 1914. Zgrada je teško oštećena tokom Drugog svetskog rata, nakon čega su je vlasti Istočne Nemačke delimično renovirale.

Nova čitaonica, idejna zamisao kabineta nemačkog arhitekte H.G. Merca, biće visoka 36, široka 30 i duga 35 metara.

U arhivi biblioteke će se, pored ostalog, čuvati partiture Betovenove "Devete simfonije" i Mocartove "Čarobne frule" i rukopis Bokačovog "Dekamerona".

Zgrada Nacionalne biblioteke, koja je 60-ih godina izgrađena u zapadnom delu grada, biće aneks buduće Velike biblioteke.

(Beta)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: