I Danska predlaže zabranu pušenja

Život

Izvor: B92

Petak, 31.03.2006.

17:47

Default images

Danska Vlada predložila je zabranu pušenja na svim javnim mestima od 1. aprila 2007. godine, saopšteno je u Kopenhagenu.

"Cilj Vlade je veoma jasan: kretati se bez opasnosti izlaganja duvanskom dimu protiv svoje volje", izjavio je danski ministar zdravlja Lars Loke Rasmusen.

Predlog zabrane podrazumeva ministarstva, institucije, javne ustanove, tržne centre, sportske hale, kulturne centre i druga javna mesta.

Barovi i restorani veći od 100 kvadratnih metara biće prostorije bez pušenja, ali je moguće da se prilagode određena mesta za pušače, navodi se u predlogu koji će parlamentu biti predstavljen u oktobru. Ukoliko su barovi i restorani mali, na vlasniku je da odluči da li će biti dozvoljeno pušenje.

U Danskoj više od 25 odsto stanovnika iznad 13 godina puši, rezultati su ankete sprovedene prošle godine.

Irska, Italija, Malta, Norveška, Švedska i Škotska su zabranile pušenje na javnim mestima, dok su u Engleskoj, Velsu, Severnoj Irskoj i Belgiji uvedene slične mere.

(Beta)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: