Stres usporava razvoj dece

Život

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2006.

16:48

Default images

Stres u detinjstvu usporava rast dece, ali utiče i na razvoj inteligencije, pokazalo je istraživanje Instituta Karolinska iz Stokholma.

Vodja istraživanja, dr Skot Montgomeri izjavio je da stretsno kućno okruženje, kao što su česte svadje roditelja ili razvod, ometa proizvodnju hormona rasta. Isto tako, stres bi mogao negativno da utiče i na razvoj oblasti mozga zaduženih za učenje i pamćenje, rekao je on.

Prema nalazima Montgomerijevog tima, deca koja su preniska za svoje godine nekad su sklona da pokažu i slabije rezultate na testovima inteligencije nego njihovi viši vršnjaci. Studijom je bilo obuhvaćeno preko 1.400 britanskih mališana, rodjenih 1970. godine. Meren je njihov rast sa 22 meseca, sa pet godina, a u desetoj godini svi su prošli standardni test inteligencije. Deca koja su sa pet godina bila niža od proseka pokazala su slabije rezultate na testu inteligencije u 10. godini. Drugi faktori, kao što su težina pri rodjenju ili porodični prihodi nisu uticali na rezultate testa.

Jedan od razloga nižeg rasta i slabijih mentalnih sposobnosti mogla bi da bude i neadekvatna ishrana, ali u razvijenoj zemlji, kakva je Britanija, stres može da se smatra verovatnijim rizičnim faktorom, zaključuje švedski tim, uz konstataciju da je "verovatno da srećno detinjstvo podstiče i fizički i inelektualni rast". Ipak, treba imati u vidu da nizak rast ne mora nužno da ima nikakve veze sa inteligencijom, naročito ako su i roditelji deteta niski, odnosno ako je ta osobina stvar genetike, naglašavaju švedski istraživači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: