Mesec je ponovo beživotno mesto?

Semenke pamuka koje su pre nekoliko dana proklijale na Mesecu, a koje su stigle na Zemljin prirodni satelit kineskom misijom "Čang'e-4" na njegovu tamnu stranu, promrzle su.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2019.

15:44

Mesec je ponovo beživotno mesto?
Foto: Tanjug/ China National Space Administration/ Xinhua News Agency via AP

Mladice ipak nisu mogle da izdrže hladnoću i temperaturu od minus 130 stepeni Celzijusovih, prenosi Space.com.

Pre nekoliko dana kineski naučnici su objavili fotografije na kojima se vidi proklijalo seme pamuka. Na Mesec su, osim semenki pamuka, odleteli i krompir, uljana repica, kvasac i jaja voćnih mušica. Njihove fotografije, međutim, nisu objavljene.

Eksperiment - koji je počeo samo nekoliko sati nakon istorijskog spuštanja letelice u krater Von Karman - imao je za cilj da proceni kako biljke i životinje rastu i razvijaju se u ovom okruženju. Mesečeva površina ima nisku gravitaciju, visoki nivo zračenja i ekstremne temperaturne promene.

Semenke pamuka su bile u stanju da se nose sa ovim teškim uslovima, barem u početku, te su postale prve biljke koje su ikada izrasle na površini drugog sveta.

Eksperiment je uključivao skladište od 2,6 kilograma semenki, vode, zemlju i dve male kamere kao i sistem za merenje temperature.

Šef eksperimenta Liu Hanlong sa Univerziteta Čonging je rekao da je temperatura u skladištu pala na minus 52 stepena Celzijusova, čime se eksperiment i završio. Dodao je da to skladište nije imalo bateriju, pa nije bilo moguće kontrolisati uslove tokom "noći". Inače, lunarna noć traje 13 i po dana, a temperatura može da padne i do minus 180 stepeni Celzijusovih. Kako naučnici nisu mogli da na Mesec pošalju još jednu bateriju, drugačiji ishod nisu ni očekivali.

A kada svane dan, temperatura će da poraste, pa će svi organizmi koji su na Mesec poslati da se razgrade, a to, dodali su naučnici, neće uticati na okolinu Meseca, jer će se razgraditi unutar tog skladišta.

Navode i da uzgoj biljaka nije bio primarni cilj ove misije.

Inače, Misija "Čang'e 4" je prva misija koja je sletela na tamnu stranu Meseca. Letelica se na ovaj deo Meseca spustila početkom januara, a na njoj su se našli instrumenti za istraživanje tla.

Ovo sletanje je znak sve većih ambicija Kine u svemiru. Sonda "Čang'e 3" je 2013. godine postala prva svemirska letelica koja je sletela na Mesec, posle sovjetske sonde "Luna 24" koja je to učinila 1976. godine.

Misija "Čang'e 4" je, pored ostalog, i osmatrala i ispitivala strukturu i sastav terena.

Sonda je lansirana 8. decembra protekle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: