Prvi semafor na svetu "proslavio" 150. rođendan FOTO / VIDEO

Prvi semafor na svetu, koji se nalazio u Londonu, napunio je 150 godina.

Život

Izvor: B92

Utorak, 11.12.2018.

10:30

Default images

Uprkos tome što se semafor danas uzima zdravo za gotovo, pre 150 godina sve važnije saobraćajne pravce i raskrsnice regulisali su policajci, da bi se sve to promenilo 1868. godine, kada je prvi semafor postavljen u Londonu, ispred Vestminsterske palate, piše Bi-Bi-Si.

Sa više od 1.000 pogibija na londonskim ulicama početkom druge polovine 19. veka, nadležni su morali nešto da urade kako bi doveli u red prestoničke saobraćajnice, a železnički inženjer Džon Pik Najt znao je rešenje.

Kako se navodi, imajući u vidu pronalazačevo zvanje, ne iznenađuje činjenica da je prvi semafor neodoljivo podsećao na železničku signalizaciju, a imao je i pokretne ruke, koje je ručno pomoću poluga kontrolisao policajac

Za noćni režim tu su bile crvene i zelene gasne lampe.

"Direktna kontrola kretanja, 'stani, kreni', nije se baš dopala viktorijanskom liberalnom društvu", kaže za En-Bi-Si njuz Dejvid Runi sa Univerziteta u Londonu.

Ipak, "karijera" prvog semafora bila je kratka, jer je posle samo mesec dana rada, curenje gasa izazvalo seriju eksplozija u kojima je jedan policajac pretrpeo ozbiljne povrede.

Od tada, London je čekao više od pola veka na električne semafore, koji su sredinom dvadesetih godina došli iz SAD i počeli da se postavljaju na brojnim saobraćajnicama u gradu. Moderni električni semafori su američki izum, a prvi semafor sa crvenim i zelenim svetlima postavljen je 1912. u Solt Lejk Sitiju.

Osmislio ga je policajac Lester Vajer, navodi se i dodaje da je u istom gradu, pet godina kasnije, počeo da radi i prvi umreženi sistem semafora, kojim se upravljalo sa jednog mesta i koji je regulisao saobraćaj na šest raskrsnica.

Automatska kontrola umreženih raskrsnica je uvedena marta 1922. u Hjustonu, u Teksasu.

Prvi semafor koji je regulisao saobraćaj u sva četiri smera na raskrsnici, i sa tri boje, napravljen je 1920. godine u Detroitu.

Kako prenosi RTS, po odluci Uprave Grada Beograda, prvi semafor u Srbiji postavljen 4. novembra 1939. godine na raskrsnici današnjih ulica Bulevar kralja Aleksandra, Kneza Miloša (tadašnja Kralja Ferdinanda) i Takovske.

Taj semafor regulisao je saobraćaj od sedam ujutro do deset sati uveče, a do 11 sati uveče je bilo uključeno samo žuto svetlo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: