Pre tri godine pucala sebi u glavu, sad je dobila novo lice VIDEO

Kejti Stablfild ima 21 godinu i posle pokušaja samoubistva postala je najmlađa osoba u Americi kojoj je urađena transplantacije lica. Ona je prešla put od tri godine rekonstruktivnih postupaka i više od 15 sati na operativnom stolu, a sada će da pozira za novo izdanje magazina "Nešenal džiografik" (National Geographic).

Život

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2018.

08:39

Default images

Nakon teškog raskida i niza zdravstvenih problema u kratkom vremenu, Kejti se 2014. godine upucala u lice tokom posete bratu u Tenesiju.

Njen brat Robert rekao je za "Nešenal džiografik" da je tad sestru pronašao u krvi i "bez lica". Sudeći prema izveštaju, metak je probio čelo, nos, sinuse i vilicu i ozbiljno joj je oštetio oči

Oporavak je bio težak, kao i njeno spasavanje i borba za život. Dr Brajan Gatsman, specijalista koji ju je nadgledao u klinici, rekao je da je metak izazvao i traumatsku povredu mozga, uticao je njene hormone i nivo natrijuma, kao i funkciju frontalnog režnja.

Njegov tim od 15 specijalista pomogao joj je i pružio priliku da opet ima svoj život, doduše drugačiji, ali ipak dostojanstven. Od tada se u javnosti pojavljivala umotana šalom ili pod maskom. Stavljena je na listu za transplantaciju i čekala tri godine na lice koje joj odgovara.

Transplantacija lica mlade Kejti je 40. takva intervencija u svetu, a treća u klinici Klivland.

Postupak se smatra eksperimentalnim i finansira ga Ministarstvo dbrane putem Instituta za regenerativnu medicinu oružanih snaga, prenosi britanski "San" (The Sun).

Kejti čeka još nekoliko operacija, a na lekovima će ostati do kraja života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: