- Vesti -

Za vikend nas čeka spektakl na nebu, stiže kiša meteora

Svake godine sredinom avgusta pada kiša meteora. Taj prirodni fenomen ponovo će se dogoditi u noći između nedelje i ponedeljka.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima koji su mnogo "vatreniji" i svetliji od tipičnih. Ove godine očekuje se pravi spektakl na nebu, s obzirom na to da će u vreme ove meteorske kiše mesec biti mlad, pa neće biti nikakvog drugog osvetljenja na nebu.

Kako kažu iz Nase, svake godine Perseidi prekriju nebo kada se Zemlja mimoilazi sa kometom Svift Tatl. Sitni komadi komete sudaraju se sa našom atmosferom i tako prave "vatrene kugle".

Ovaj spektakl počeo je 14. jula i traje do 24. avgusta, a dostiže svoj vrhunac u periodu od 16 časova 12. avgusta, do 4 sata 13. avgusta.

NASA navodi da, ukoliko želite da posmatrate ovu pojavu, ne morate da gledate u tom pravcu, pošto se ovi meteori mogu pojaviti bilo gde na nebu. Takođe, u zavisnosti od toga kada posmatrate spektakl, kiša meteora može da izgleda drugačije.

Tako da ako posmatrate nebo oko 22 časa, videćete manje meteora, ali oni će imati duže "repove".

Prema Američkoj meteorskoj zajednici, najbolje je da ovaj fenomen pratite u ponedeljak ujutru oko 4 sata. Kada dostigne svoj vrhunac, kiša Perseida može da sadrži između 50 i 100 meteora po satu, prenosi Biznis insajder.

Perseidi su, inače, nazvani po sazvežđu Persej, odakle se i pojavljuju.

Vesti

U Parizu postavljeni ekološki pisoari sa žardinjerama

Gradske vlasti Pariza postavile su četiri ekološka pisoara na ulicama čiji će sadržaj biti iskorišćen kao đubrivo za biljke, preneli su francuski mediji. Radio Evropa 1 (Europe) preneo je da su pisoari crvene boje, sa žardinjerama kako bi se neutralisali neprijatni mirisi, postavljeni kao eksperimentalni projekat.

Vesti četvrtak 16.08. 15:06 Komentara: 3

Srećan rođendan: Kako je Madona postala kraljica svih kraljica?

"Draga, pa ona je Madona", rekao je kultni engleski reditelj Gaj Riči kada su ga pitali zašto je ostavio devojku da bi se zabavljao sa problematičnom pop divom. Ta rečenica možda najbolje objašnjava i definiše ko je žena koja je potekla iz skromne porodice, a uspela je da postane apsolutni planetarni simbol - bez obzira na to koju muziku da volite ili slušate.

Vesti četvrtak 16.08. 13:00 Komentara: 43
strana 1 od 129 idi na stranu