Vrućine u Evropi ugrožavaju i jelke za Božić

Talas vrućina koji je zahvatio Evropu mogao bi da ima i posledica po Božić, pošto su se suše i ekstremno toplo vreme odrazili i na božićne jelke.

Život

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.08.2018.

15:23

Vrućine u Evropi ugrožavaju i jelke za Božić
Foto: Thinkstock

Uzgajivači jelki na Ardenima, odakle dolazi 85 odsto belgijskih božićnih jelki, zabeležili su velike gubitke usled toplotnog talasa koji je zahvatio tu zemlju prethodnih nedelja, preneo je Politiko.

Uzgajivač Žonatan Rigo rekao je za televiziju RTBF da je u nekim rasadnicima uginulo i do 30 odsto stabala, kao i da su veliki gubici i u semenu. Rigo je rekao da bi, ako se suša nastavi naredne tri do četiri nedelje, rasadnici mogli da izgube 10 do 15 odsto drveća "ili zato što će biti mrtva ili zato što će biti nepogodna s vizuelne tačke gledišta".

Predsednik Ardenske unije rasadnika rekao je da je situacija s božićnim jelkama ozbiljna, ali da "još nije katastrofalna". Belgijska meteorološkla služba klasifikovala je sadašnju situaciju kao "ekstremno suvu" u većem delu zemlje i navodi da se nivo kišnih padavina približava rekordu iz 1976. kada je zabeleženo najsušnijih 90 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: