Mala istorija čaja

U Kini predstavlja simbol života. Od trenutka kako su otkrili ovaj napitak uživaju u njemu. Pogodili ste, u pitanju je čaj! Kinezi ovaj napitak spremaju sa toplom, nikako vrućom vodom, a umetnost pravljenja čaja nazivaju Cha dao.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.08.2018.

13:43

Mala istorija čaja
Foto: Promo

Kada tamo vidite da neko pije čaj i pri tok kucka po stolu s dva prsta iste ruke, znajte da je to tihi izraz zahvalnosti onome ko mu je dopunio šolju čajem. Ovaj gest predstavlja poštovanje prema caru, koje datira iz vremena kada je car iz dinastije King obučavao ljude, pri tom želeći da ostane potpuno anoniman.

Kada je bio u poseti severnoj Kini, ušao je u čajdžinicu sa svojim timom i radi očuvanja svoje anonimnosti prihvatio je red da sipa saputnicima čaj. Kako njegovi podanici nisu znali kako da mu zahvale na ogromnoj časti koju im je ukazao, a da ne otkriju njegov pravi identitet, car im je rekao da kucnu s dva prsta po stolu. Jedan prst označava njihove pognute glave, a drugi prst – ruke prekrštene na grudima.
Foto: Promo
Danas je čaj ušao u „svaku poru“ planete, a ispijanjem ovog napitka otkrivamo taj čudesan miks legendi, religije, naroda, burne i bogate istorije. Čaj spaja ljude širom sveta i voli sve nacije. Od ove godine kod nas možete uživati i u ledenim čajevima originalnih ukusa! Fuzetea prvi put nudi kombinacije ukusa koje na specifičan način spajaju istok i zapad, te se tako sočni mango našao u zagrljaju domaće kamilice, a egzotična limunska trava pojačava aromu limuna.

Hibiskus u kombinaciji sa breskvom dobija novu dimenziju, baš kao i mešavina šumskog voća i crnog čaja. Iznenadićete se koliko će vas osvežiti, opustiti, ali i podsetiti da ponekad nije loše osamiti se i uživati u takvim momentima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: