Šetnja do vrha Stare planine pod sjajem "krvavog Meseca" / FOTO

Ceo svet noćas je gledao u Mesec i njegovo pomračenje jer je to bila jedinstvena prilika da prisustvujete događaju koji se vidi samo "jednom u životu". I dok Beograđani zbog kiše nisu mogli da uživaju u ovom fenomenu, oni najhrabriji koji su odlučili da u noći između petka i subote, samo pod mesečinom idu put Stare planine, mogli su da uživaju u svojevrsnoj avanturi, a kažu, nisu zažalili zbog iste.

Život

Izvor: Branislava Gigoviæ Grubiæ

Subota, 28.07.2018.

12:53

Šetnja do vrha Stare planine pod sjajem
Foto: Lièna arhiva

Sedam autobusa krenulo je juče po podne iz Beograda, a tri iz Niša, put najvišeg vrha ove planine i sa malim zakašnjenjem, oko 500 avanturista stiglo je u podnožje Stare planine nešto pre ponoći. U autobusu se slušala muzika, a sve pesme su bile pažljivo odabrane, pa se sa zvučnika čuo Frenk Sinatra i “Fly me to the moon”, ali i Savage Garden “To the moon and back”. Nisu izostali ni domaći hotovi i stihovi “Mesečina ko dukat žut..”…

Daleko od gradske verve i svetala sa autoputa, autobusi željnih avanturista prolazili su kroz mala i gotovo napuštena sela nadomak Stare planine. Kako se povorka približavala konačnom odredištu, sela su polako "izostajala", a put su samo "pretrčavale" razne divlje životinje.

Svakim kilometrom, ovi avanturisti približavali su se svom konačnom odredištu - Midžoru, na kojem je trebalo dočekati jutro.
Foto: Lièna arhiva
Kiše na Staroj planini, kada su autobusi stigli, nije bilo, a za 500 zainteresovanih održan je mini koncert lokalnog benda kako bi se "zagrejali" za uspon dugačak oko osam kilometara.

Svirka se završila i "horda" ljudi krenula je pešice put Midžora. Iako je kraj jula, svi su bili u debelim jaknama, sa gojzericama na nogama i lampama "oko glave". To je bio jedini rekvizit bez kog sinoć niste mogli da idete u ovu avanturu.

Pročitajte još: "Sunce će se zatamniti, Mesec će se pretvoriti u krv..."

Kolona je išla gotovo u potpunoj tišini, diveći se prizoru koji se doživi samo jednom u životu. Nije samo to bio razlog, uspon na Midžor je prilično strm, a kolona koja je na vrh Stare planine krenula nešto iza ponoći, na konačno odredište stigla je malo pre pet sati ujutru.
Foto: Lièna arhiva
"Kada smo se popeli gore na sve samo zaboravio. I na to da me bole noge, da jedva hvatam dah. Prizor je bio nestvaran", rekao je Branko Knežić, jedan od učesnika ove avanture.

Na vrhu prostrana livada, Mesec koji se i dalje vidi, veliki i crven, "krvav" kako kažu.

Pročitajte još: Prošao je i "krvavi Mesec" i sve je ostalo isto / FOTO

Umorni od gotovo pet sati duge šetnje, većina je prostrla ćebad i sela da se malo odmori, jer uskoro je sledio povratak.
Foto: Lièna arhiva
Prizor je bio sličan onim dokumentaracima BBC na kojima se na grebenu vidi jato ptica koje pokušavaju da se malo odmore.

Nakon sat vremena odmora, bilo je vreme za povratak u bazu.

Fotografije načinjene tokom jutra možda najviše govore kako je fenomen "krvavog Meseca" izgledao.
Foto: Lièna arhiva
Foto: Lièna arhiva
Foto: Lièna arhiva
Foto: Lièna arhiva
Foto: Lièna arhiva

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: