Deset milijardi tona leda srušilo se u more / VIDEO

Na videu možete videti šta se dogodilo glečeru Helheim na Grenlandu za samo 30 minuta.

Život

Izvor: B92

Utorak, 10.07.2018.

19:04

Deset milijardi tona leda srušilo se u more / VIDEO
Foto: Youtube Printscreen

U junu mesecu gigantaska ledena santa, dugačka 6 km i teška 10 milijardi tona, odlomila se na Grenlandu i pala u okean, piše Dejli mejl.

Led veličine Menhetna se odlamao pola sata, prvo su počeli komadi leda da se razdvajaju a potom i deblji deo koji se dizao iznad površine mora, a potom pao u vodu. Tako je u vodi završilo 10 milijardi tona leda.

Iako zvuči zastrašujuće treba imati na umu da je to u proseku samo tri odsto ukupne količine koju Greland gubi godišnje.

Kolika je zaista sila prirode i kako izgleda "ledotres" koji se može osetiti jako daleko možete pogledati u videu koji je zabeležila Denis Holand iz Centra za posmatranje promena nivoa svetskih mora

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: