Oni su uspeli da donesu LGBT boje u Rusiju

Domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu strogo sankcioniše prikazivanje homosekualnosti, što uključuje i isticanje LGBT zastava, a kazne za takozvanu gej propagandu mogu da budu i zatvorske. Ipak, nekima je to pošlo za rukom.

Život

Izvor: B92

Utorak, 10.07.2018.

17:30

Default images

Mnogi aktivisti su zbog "gej propagande" u Rusiji završili iza rešetaka. Iz tih razloga, čini da su minimalne šanse da tokom takozvanog "Meseca ponosa" u Rusiji vidimo dugine boje.

Ipak, grupa aktivista uspela je da unese LGBT zastavu u Rusiju koristeći samo majice šest različitih nacionalnih reprezentacija. Pozirajući jedno do drugog i noseći boje Španije, Holandije, Brazila, Meksika, Argentine i Kolumbije, oni obilaze zemlju, piše Independent.

Kako kažu, njihov čin je obeležavanje "Meseca ponosa", ali i kritika ruske politike. Na sajtu, osnovanim tim povodom, objašnjavaju ovaj potez u kratkom saopštenju:

"Kada je Gilbert Bejker osmislio zastavu 1978. godine, on je to učinio da napravi simbol i ikonu za zajednicu LGBT-a. Simbol, prepoznatljiv širom sveta, kojim ljudi mogu izraziti svoj ponos. Nažalost, 40 godina kasnije, još postoje zemlje u kojima je homoseksualnost progonjena, ponekad čak i zatvorski kažnjiva i u kojima je zastava zabranjena. Rusija je jedna od tih zemalja".

Oni su dalje u saopštenju naveli da su zbog toga iskoristili šansu da u zemlji domaćinu Svetskog prvenstva, u kojoj se istovremeno održava i "Mesec ponosa", osude ponašanje ruskih vlasti nošenjem takve zastave na ulicama Rusije.

"Da, pod svetlošću dana, ispred ruskih vlasti, ruskog društva i čitavog sveta, zastupamo zastavu sa ponosom. Kako? Na način na koji niko ne bi posumnjao - fudbalski dresovi. Španija, Holandija, Brazil, Meksiko, Argentina i Kolumbija. Šest zemalja. Šest hrabrih LGBT aktivista, koji zajedno čine zastavu koja obilazi najpoznatije lokacije u Rusiji i koja će dopreti do svakog ćoška zarad borbe koja nikada neće biti ućutkana", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: