Ozon nestaje zbog izgradnje kineskih kuća

Jeftina izolacija kuća u Kini mogla bi da bude jedan od uzroka ogromnog rasta emisije gasova koji dramatično oštećuju ozonski omotač.

Život

Izvor: B92, Nedeljnik

Ponedeljak, 09.07.2018.

12:36

Ozon nestaje zbog izgradnje kineskih kuća
Thinkstock / Ilustracija

Organizacija za praćenje zagađenja Environmental Investigation Agency (EIA) otkrila je da se u Kini masovno koristi CFC-11 odnosno freon, iako je ta hemikalija potpuno zabranjena još 2010. godine, piše Bi-Bi-Si.

Pre dva meseca naučnici su objavili studiju koja pokazuje usporavanje očekivanog pada korišćenja CFC-11 nakon što je zabranjen pre osam godina. Ispostavilo se da je to jer se u Kini i dalje masovno koristi.

U studiji objavljenoj u maju, u časopisu Nejčr, otkrili su misteriozni porast emisija hlorofluorougljenika (CFC ili freona), posebno CFC-11. Ta materija, zabranjena montrealskim ugovorom, koristi se za proizvodnju izolacijske pene za frižidere i zgrade.

Naučnici su zaključili da se taj gas ponovno proizvodi negde u istočnoj Aziji. Čak se sumnjalo da se hemikalija, možda, tajno koristi za obogaćivanje uranijuma za nuklearno oružje. Izveštaj ukazuje na to da je njihov ključni izvor kineska građevinska industrija, odnosno izolacija domova.

CFC-11 koristi se u proizvodnji izolacione pene jer je znatno jeftiniji i boljeg kvaliteta od njegovih zamena. Vlasti u Kini zabranile su CFC-11, ali se taj propis slabo sprovodi u praksi, prenosi Nedeljnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: