Položena urna s pepelom Stivena Hokinga

Urna s pepelom britanskog fizičara Stivena Hokinga položena je danas u Vestminsterskoj opatiji u Londonu između grobova naučnika Čarlsa Darvina i fizičara Isaka Njutna, preneli su svetski mediji.

Život

Izvor: B92

Petak, 15.06.2018.

18:00

Položena urna s pepelom Stivena Hokinga
Foto: Getty

Više od 1.000 ljudi prisustvovalo je službi posvećenoj fizičaru koji je umro u martu u 76. godini nakon što je decenijama bolovao od teške motoričke bolesti, javila je agencija Asošiejted pres.

Na ceremoniji su govorili Benedikt Kamberbač, koji je igrao Hokinga u drami Bi-Bi-Sija (BBC), i astronaut Timoti Pik.

Nakon toga, reči Stivena Hokinga, uz muziku grčkog kompozitora Vangelisa, emitovane su u svemir sa satelitske antene Evropske svemirske agencije u Španiji, ka, kako je rekla njegova ćerka Lusi, "najbližoj crnoj rupi 1A 0620-00".

Najpoznatiji teorijski fizičar svog vremena, Hoking je tako jasno govorio o misterijama svemira, vremena i crnim rupama. Njegova knjiga "Kratka istorija vremena" (A Brief History of Time) izdata 1988. godine postala je međunarodni bestseler, a on jedan od najslavnijih naučnika od Alberta Ajnštajna do danas.
Hoking je takođe bio kosmolog, astronom, matematičar i autor brojnih knjiga, uključujući i kultnu "Kratku istoriju vremena" koja je prodata u više od deset miliona primeraka.

Sa kolegom fizičarem Rodžerom Penrouzom, Hoking je spojio Ajnštajnovu teoriju relativiteta sa kvantnom teorijom, da nagovesti da bi univerzum i vreme počeli sa Velikim praskom i završili sa crnim rupama.

Rođen je 8. januara 1942. godine. On je 1974. sa 32 godine postao jedan od najmlađih članova Kraljevskog društva (Royal Society) najprestižnije naučne institucije u Velikoj Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: