Zašto NASA želi da se vrati na Mesec pre nego što krene na Mars?

Američka svemirska agencija (NASA) planira da vrati ljude na Mesec, mesto na koje je već sletelo dvanaestoro ljudi u periodu između 1969. i 1972. godine. Zašto je ova odluka doneta skoro 50 godina kasnije?

Život

Izvor: B92

Nedelja, 27.05.2018.

19:10

Zašto NASA želi da se vrati na Mesec pre nego što krene na Mars?
Foto: Thinkstock

Prema govoru novog Nasinog administratora Džima Brindestina koji je prošle nedelje održan u Vašingtonu, Mesec će omogućiti astronautima da se bolje pripreme za Mars.

"Radićemo i Mesec i Mars u tandemu, a misije se međusobno nadopunjuju", rekao je Brindestin.

Mesec nam je relativno blizu, pa su astronauti tokom misije Apolo do njega stizali samo dva dana nakon poletanja sa Zemlje.

To je naročito pogodno ukoliko dođe do nesreće, kao što se dogodilo sa Apolom 13 1970. godine, kada je eksplodirao rezervoar sa kiseonikom. Umesto da se spusti na Mesec, letelica je obišla oko njega i vratila se na Zemlju.

Na Mesecu je takođe moguće testirati tehnologiju koja bi mogla da bude korisna na Marsu, poput rovera i manjih alatki. Takođe je moguće potražiti odgovor na pitanje kako izgraditi naselje u kojem će astronauti biti bezbedni od spoljašnjih uslova, kakva odela će im biti potrebna, kako se izboriti protiv korozivne mesečeve prašine (regolit) koja "izjeda" zaštitni sloj odela...

Mars i Mesec nisu savršeni blizanci, ali bi boravak na Zemljinom satelitu bio izuzetno koristan, s obzirom na to da su uslovi na Crvenoj planeti mnogo suroviji. Mars je znatno udaljeniji od Zemlje, a njegovom površinom haraju oluje i brojne druge vremenske nepogode.

Sa druge strane, dan na Marsu traje skoro isto kao na Zemlji - 24 sata i 37 minuta, a astronauti bi se verovatno bolje osećali u psihološkom smilu gledajući po ceo dan pejzaže koji liče na one na našoj planeti, piše Kjurioziti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: