Arheolozi na jugu Mađarske došli do fascinantnog otkrića /FOTO

Arheolozi su pronašli skelet bebe čija je ruka mumificirana. Istražujući poreklo tela, naučnici su otkrili ne samo njegovu priču, već i novi, redak oblik mumifikacije.

Život

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2018.

15:55

Arheolozi na jugu Mađarske došli do fascinantnog otkrića /FOTO
Foto: Thinkstock / ilustracija

Telo je pronađeno u kutiji tokom iskopavanja na groblju Nijarlorinc, na jugu Mađarske.

Od 500 grobova, koji potiču između 12. i 16. veka, samo jedan je sadržao mumificiranu ruku. Ruka je bila zelena, što nije čudno, s obzirom na to da nakit koji sadrži bakar ili bronzu može da oboji skelet.

Ali, zašto baš ruka?

"To nije baš najjasnije", izjavio je za Njujork tajms doktor Balaš, autor studije objavljene u časopisu "Archaeological and Anthropological Sciences".

Analiza ovog dela tela pokazala je najveću količinu bakra ikada pronađenu kod jedne mumije - ona je bila nekoliko stotina puta veća od prosečne.

Da bi rešili misteriju, naučnici su detaljno pregledali sve predmete koje su pronašli tokom iskopavanja.

Istraživački tim je zaključio da je u ruku deteta stavljen bakarni novčić, što je drevna tradicija kojom se štiti duša preminule osobe i obezbeđuje bezbedan put čamcem ka zagrobnom životu.

Upravo je bakarni novčić bio taj koji je sačuvao ruku od propadanja, a reč je o prvom zabeleženom slučaju mumifikacije bakrom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: