Kina lansirala satelit, počinje misija na tamnoj strani Meseca

Kina je u svemir lansirala relejni satelit koji će olakšati komunikaciju kontrolora na Zemlji sa lunarnom misijom koja bi kasnije ove godine trebalo da spusti svemirsku letelicu na tamnu stranu Meseca.

Život

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 21.05.2018.

11:59

Kina lansirala satelit, počinje misija na tamnoj strani Meseca
GettyImages / Arhivska fotografija

Satelit će omogućiti komunikaciju između Zemlje i malog robota koji će biti poslat do tamne strane Meseca. Raketa sa satelitom lansirana je u 5.28 po lokalnom vremenu, iz baze Sićang na jugoistoku Kine.

Kineski Nacionalni astronautički biro je na sajtu objavio da je satelit "Čuećio", odnosno "Most od svraka" nazvan po drevnoj kineskoj narodnoj priči, upućen u svemir pomoću rakete "Dugi marš-4C" iz centra za lasniranje satelita Sičang u jugozapadne pokrajine Sečuan, prenosi AP.

Kada robot bude stigao na Mesec, satelit će biti postavljen tako da omogući komunikaciju sa naučnicima na Zemlji, dok će robot fotografisati za sada malo ispitane tamne delove Meseca. AP navodi da se Kina nada da će postati prva zemlja koja će izvesti meko spuštanje sonde na dalju stranu Meseca, koja je poznata i kao tamna strana zato što je okrenuta suprotno od Zemlje i relativno je nepoznata.

Agencija Sinhua je prenela izjavu menadžera projekta Džanga Lihua da je ovo lansiranje "ključni korak" u misiji koja i dalje mora da prevaziđe druge izazove poput višestrukog prilagođavanja sopstvene orbite, kako bi "zakočila" u blizini Meseca i iskoristila njegovu gravitaciju.

Kina je uložila milijarde evra u svoj svemirski program, u koordinaciji sa vojskom. Ona želi da bude prva azijska zemlja koja će poslati čoveka na Zemljin satelit, verovatno ne pre 2025. godine.

Prvi robot u okviru ove misije biće lansiran u svemir ove godine, a drugi 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: