Sirijac već dva meseca živi na aerodromu: "Kako je krenulo..."

Hasan al Kontar, izbeglica iz Sirije, nalazi se na aerodromu u Kuala Lumpuru već dva meseca zato što je pobegao iz svoje zemlje odbijajući da za nju i ratuje.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 10.05.2018.

14:00

Sirijac već dva meseca živi na aerodromu:
foto: screenshot/twitter

U snimku koji je objavio u nedelju rekao je:

“Pre neki dan sam pričao sa majkom i rekla mi je da mi je da mi je porasla kosa i da mi je brada preduga, što odlikuje stanje u kojem se nalazim trenutno. Pokušao sam da je ubedim da je sve u redu, ali nisam uspeo. Plašim se da će me brada i kosa prekriti pre nego što odem odavde“, rekao je.

Po zanimanju marketinški menadžer, preživljava tako što dobija hranu od aerodromskog osoblja i ide u Mekdonalds, a prvi put je emigrirao u Ujedinjene Arapske Emirate još 2006. godine. Ipak, kada je izbio rat 2011. godine, tridesetšestogodišnjak iz Dame odbio je da se vrati kući i ratuje za svoju zemlju.

Njegova reakcija naterala je sirijsku ambasadu da mu ne obnovi pasoš, što znači da je ostao bez posla i vize u UAE.

Šest godina se krio dok ga vlasti nisu konačno našle i deportovale u Maleziju, gde je imao dozvolu da ostane tri meseca. Odatle je krenuo put Ekvadora, ali su ga zaustavili na aerodromu, zbog čega mu nije dozvoljeno ni da se vrati u Maleziju, niti da krene dalje. Na Tviteru svakodnevno deli svoj život sa aerodroma, a priča je stigla i do Ujedinjenih nacija, koje će pokušati da pregovaraju sa malezijskim vlastima i tako mu pomognu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: