Ima ih najmanje i očekuju da će živeti najduže

Više od polovine imućnih osoba na svetu očekuje da će doživeti stotu, a skoro dve trećine njih planira da radi duže kako bi sebi osigurali prijatnu starost, pokazalo je istraživanje.

Život

Izvor: B92

Utorak, 24.04.2018.

20:20

Ima ih najmanje i očekuju da će živeti najduže
Thinkstock / Ilustracija

Kompanija "UBS Investor Voč", koja prati više od 5.000 ljudi na svetu sa imovinom od najmanje milion dolara, utvrdila je da njih 90 odsto prilagođava svoju potrošnju očekivanoj dugovečnosti i dugoročno ulaže kako bi sebi osigurali život u starosti.

"Doživeti stotu do nedavno se činilo apsurdnim. Sada je na putu je da postane normalno", kaže Nik Taker iz "UBS Velt Menadžmenta".

Istovremeno, svaki četvrti prosečni ispitanik u SAD-u i Britaniji kaže da ne menja ništa u finansijskom smislu. To ukazuje na propuste u planiranju penzije u dve velike svetske ekonomije, dok očekivani životni vek raste, posebno među imućnijima.

Taker kaže da budući stogodišnjaci treba da planiraju za 30 do 40 godina dugu penziju, a to znači da stvore i da zadrže imetak kroz sva tržišna previranja i da odluče kako efikasnije da dele svoju imovinu sa naslednicima.

Izgledi za duži životni vek i ostavljanje manjeg nasledstva potomcima briga su oko 35 odsto ispitanika, navodi UBS, dok 62 odsto kaže da planira da za života da više svoje imovine naslednicima.

"Do trenutka kad umrete verovatno je da će i vaša deca biti u svojim 40-im, 50-im ili 60-im godinama. Imetak im u tom trenutku možda neće biti toliko potreban kao kad su bili mlađi. To je ključni razlog zašto se imovina ranije daje mladima ili unucima umesto deci", zaključije Taker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: