Počeo novi rat u Njujorku: Ko ima pravo da se zove Joe's Pizza?

Pica je toliko rasprostranjena da kad imate proizvod koji se ističe, drugi pokušavaju da ga imitiraju...

Život

Izvor: New York Times International Report, Nedeljnik.rs

Ponedeljak, 23.04.2018.

12:10

Počeo novi rat u Njujorku: Ko ima pravo da se zove Joe's Pizza?
foto: getty

Poput evropskih gradova-država u 16. veku, pica majstori Njujorka već decenijama ratuju. Osamdesetih su njih trojica – od kojih se niko ne zove Rej – vodili epsku bitku oko imena pica franšize ("Famous Ray’s", "Original Ray’s", "Famous Original Ray’s") dok se nisu udružili da unište sve ostale pretendente na "Rej" u gradu.

Dvadeset godina kasnije, sličan sukob izbio je na Menhetnu između dva italijanska restorana po imenu "Patsy’s". Sada je još jedan rat izbio, ovoga puta između "Famous Joe’s Pizza" i "Famous Joe’s Pizza of the Village".

Problem je u fontu, Tviter nalozima i ključnom pitanju koju piceriju glumac Tobi Megvajer više voli. Tužba seže do avgusta 2004. kada su Džo Pocuoli stariji i njegov sin Džo mlađi, vlasnici "Famous Joe’s Pizza" u Grinič Vilidžu, otpustili Viktora Zarka.

Predstavivši se kao pica majstor Pocuolijevih, Zarko je otvorio piceriju na Petoj aveniji u Bruklinu i nazvao je "Famous Joe’s Pizza of the Village", iako se on ne zove Džo a picerija se ne nalazi u Vilidžu. Prema svim merilima, picerija Pocuolijevih je njujorška institucija koja se pojavljivala u brojnim filmovima i serijama poput "Reda i zakona" i "U korak sa Kardašijanovima".

"Famous Joe’s Pizza of the Village" (skraćeno JPV) dobila je, kako je sudija blago rekao, problematične kritike. Na primer, njujorški Tajm aut je za nju 2006. rekao da je dobra u dva ujutru kada ste pijani.

"Tokom prvih šest godina rada Zarkove picerije Pocuolijevi nisu ni znali da u Bruklinu postoji njihov imitator, navodi se u sudskom podnesku. Pocuoli mlađi je onda 2010. posetio rivala i zamolio ga da prestane sa korišćenjem zaštićenog imena njegove porodice.

Zarko međutim tvrdi da se Pocuoli mlađi jednog dana pojavio, pogledao unaokolo i rekao mu da sa njim nemaju problema i da je sve u redu. Onda je u oktobru Zarko postavio natpis koji je gotovo identičan sa onim koji JP koristi od 1983.

Kada su saznali za natpis, Pocuoli mlađi je Zarku poslao pismo upozorenja. Zarko je neznatno promenio natpis i tužba je usledila. U januaru JPV-u je zabranjeno da koristi dizajn. Sudija je procenio da je JPV ukrao više od natpisa: Zarko je zidove ukrasio slikama sa fotografijama Megvajera i drugih gostiju picerije sa Menhetna.

Nastavak priče možete pročitati na stranama Nedeljnika - New York Times International Report...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: