Danci tvrde: Recept za srećan život je svetska kulturna baština

Danska namerava da zatraži da se "hige" - danski recept za srećan život, uvrsti na spisak nematerijalne kulturne baštine Uneska.

Život

Izvor: B92, Hina

Četvrtak, 19.04.2018.

10:30

Danci tvrde: Recept za srećan život je svetska kulturna baština
Thinkstock / Ilustracija

Danska reč hige (hygge), čije značenje se odnosi na raspoloženje i atmosferu zadovoljstva i uživanja, poslednjih godina se proširila se svetom.

Upravo taj koncept mnogi smatraju zaslužnim za činjenicu da se Danska redovno nalazi na vrhu najsrećnijih zemalja sveta.

Turistička kampanja "Visit Denmark" je objavila da će ta zemlja i zvanično aplicirati kod Uneska da se "hige" prizna kao nematerijalna kulturna baština.

Danska do sada nema nijednu tradiciju ili običaj upisan na tu listu.

"Živimo u vremenu u kome rastu razni društveni pritisci, pa zato raste i važnost blagostanja. Hige naglašava zajedništvo i jednakost, zbog čega donosi stvarne i opipljive dobrobiti", ističe osnivač i prvi čovek kopenhagenskog Instituta za istraživanje sreće i veliki zagovornik zahteva da se hige proglasi za svetsku baštinu Meik Viking.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: