Unicef: Znatan pad broja brakova maloletnika u južnoj Aziji

Znatan pad broja brakova maloletnika u južnoj Aziji doveo je do globalnog smanjenja procenta brakova u koje su stupile devojčice, saopštio je danas Fond UN za decu (Unicef).

Život

Izvor: Beta

Utorak, 06.03.2018.

10:04

Unicef: Znatan pad broja brakova maloletnika u južnoj Aziji
foto: thinkstock

Više mogućnosti za obrazovanje devojčica, investiranje vlasti u adolescentkinje i snažno zalaganje za ukidanje zakonitosti brakova maloletnih osoba doveo je do smanjenja maloletničkih brakova za 25 miliona u poslednjih deset godina.

Unicef je naveo da je napredak u tom smislu u Indiji smanjio rizik da maloletnice u južnoj Aziji stupe u brak sa skoro 50 na oko 30 odsto.

Oko 650 miliona žena koje žive širom sveta udato je pre 18. godine.

Mala je verovatnoća da će devojčica koja je prisiljena na brak završiti školu, a veća je verovatnoća da će biti zlostavljana i imati komplikacije u trudnoći, rekla je Andžu Malhotra, savetnica Unicefa za rodnu ravnopravnost.

"Svaki maloletnički brak koji je sprečen pruža nekoj devojčici priliku da ispuni svoj potencijal", izjavila je Malhotra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: