Grčka je nekada bila zemlja krokodila, kobri i džinovskih guštera

Krokodili, kobre i džinovski gušteri veličine komodskih zmajeva, koji se nazivaju varani, nekada su gmizali grčkim obalama Vardara i obitavali na ostrvu Evija pre devet do 18 miliona godina, pokazuju najnoviji zaključci studije o fosilnim ostacima.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2018.

15:25

Grčka je nekada bila zemlja krokodila, kobri i džinovskih guštera
Foto: Thinkstock / ilustracija

Tim naučnika sa univerziteta iz Torina i Friburga, na čelu sa paleontologom Jorgosom Jorgalisom, ispitao je okamenjene ostatke krokodilskih zuba koje je u Aliveriju na Eviji pronašao tim sa Univerziteta u Utrehtu, prenosi ANA.

Reč je o nekim od najstarijih krokodilskih fosila ikada pronađenih u Grčkoj, a u istoj oblasti pronađeni su i fosili kameleona jedistvenih u toj zemlji, kao i zmija, guštera, kornjača i žaba, rekao je Jorgalis, koji je članak o fosilima objavio u časopisu "Istorijska biologija".

Kako objašnjava, na području Evije je u prošlosti klima bila veoma topla i vlažna, pa je najverovatnije ta oblast podsećala na džunglu, dok je, s druge strane, okolina reke Aksios - što je grčki naziv za Vardar - ličila na savanu i nju su naseljavale kobre i džinvski gušteri pre oko devet miliona godina.

Jorgalis ističe da su to prvi fosili guštera i zmija koji su identifikovani u okolini reke Vardar (Aksios), gde su naučnici dosad pronalazili pretežno fosile sisara kao što su čovekoliki majmuni, lavovi, hijene i antilope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: