Rusija izgubila kontakt sa satelitom, strah od koraka unazad

Rusija je danas izgubila kontakt s prvim angolskim telekomunikacionim satelitom, lansiranim s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, rekao je izvor iz ruske svemirske agencije.

Život

Izvor: B92

Sreda, 27.12.2017.

13:09

Rusija izgubila kontakt sa satelitom, strah od koraka unazad
Foto: Youtube Screenshot

To izaziva strah od novog koraka unazad, mesec dana posle gubitka još jednog aparata.

"Kontakt je privremeno nestao, izgubili smo telemetriju", rekao je taj izvor i izrazio nadu da će veza biti ponovo uspostavljena. Procene su da je satelit koštao 280 miliona dolara.

Satelit je uspešno lansiran juče, nosila ga je ukrajinska raketa, što je retko zbog loših odnosa Rusije i Ukrajine, i brzo je stigao u orbitu. Raketu "Zenit-2SB" je obezbedila ukrajinska kompanija Južmaš.

Angola i Rusija su se 2009. dogovorile o lansiranju satelita "Angosat-1" čiji cilj je da poboljša satelitsku komunikaciju, pristup internetu, radiju i televiziji u Africi. Predviđeno trajanje misije je 15 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: