Vlasnica Hitlerove rodne kuće u borbi protiv odluke države

Vlasnica kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler, u mestu Braunau, ne prihvata odluku austrijskih vlasti o eksproprojaciji i pred sudom se bori za otuđenu imovinu.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 08.12.2017.

18:06

Vlasnica Hitlerove rodne kuće u borbi protiv odluke države
GettyImages

Nekadašnja vlasnica najavljuje da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, gde će podneti žalbu na odluku austrijske vlade, koju je u junu potvrdio i Ustavni sud.

Advokat koji je zastupa ističe da je eksproprijacija bilo kršenje njenih ljudskih prava. On je prošle nedelje sudu u Ridu podneo zahtev za utvrđivanje nove svote za otkup zgrade, jer bivša vlasnica smatra da je premalo 310.000 evra koliko je dobila od austrijske države.

Slučaj pred Evropskim sudom mogao bi da traje par godina, zbog čega je dalja sudbina kuće stavljena na "led". Tako je Ministarstvo unutrašnjih poslova najavljeni konkurs za arhitekte za rekonstrukciju kuće trenutno obustavljen.
Kuća u kojoj je rođen Adolf Hitler vraćena je ranijim vlasnicima 1952, a država Austrija ju je od tada iznajmljivala i koristila za različite društvene svrhe, kako bi sprečila uspostavljanje mesta za veličanje "firera" Trećeg rajha.

Prošle godine je Ministarstvo, nakon dugih neuspelih pregovora sa vlasnicom, došlo do zaključka da je neophodna eksproprijacija, kako bi se obezbedilo da zdanje ne može biti korišćeno od strane neonacista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: