Možda poslednji put da pomeramo sat?

U nedelju 29. oktobra završava letnje i počinje zimsko računanje vremena. Letnje računanje se završava pomeranjem sata za jedan sat unazad u 3 sata ujutro, od kada se računa kao 2 sata.

Život

Izvor: B92

Subota, 28.10.2017.

21:32

Možda poslednji put da pomeramo sat?
Thinkstock

Ovo bi, međutim, mogao da bude poslednji put da pomeramo sat pošto je 70 poslanika Evropskog parlameta zatražilo da se prestane sa praksom promene vremena dva puta godišnje, i založilo se da u upotrebi stalno ostane letnje računanje vremena.

Evropski parlamentarci smatraju da se ovakvim promenama vremena bespotrebno gubi vreme. Osim toga, kako navode, brojna naučna istraživanja su pokazala da pomeranje sata prouzrokuje i zdravstvene probleme.

Na takav potez su se još 2011. godine odlučili Rusi, koji su tog proleća sat pomerili unpred i ostali na letnjem računanju vremena.

Potom su 2014. godine to promenili, vratili se na "originalno" zimsko vreme, koje od tada nisu menjali.

Zimsko računanje vremena trajaće do poslednjeg vikenda u martu 2018. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: