- Vesti -

Bivši vojnik SAD: Smislio sam odličan način da uništimo S. Koreju

Bivši član Mornaričkih Foka - elitne formacije Marinskog korpusa američke vojske, Džoko Vilink, smislio je vrlo inovativan način za rušenje severnokorejskog političkog režima.

Izvor:
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

"Bacite 25 miliona ajfona na Severnu Koreju u isto vreme, postavite satelite svuda oko zemlje i obezbedite ljudima besplatan internet", napisao je Vilink na Tviteru.

Ovaj tvit privukao je pažnju Biznis insajdera, koji je želeo da proveri da li bi ideja zaista uspela.

Stučnjak za Severnu koreju iz Stimson centra u Vašingtonu Jun Sun potvrdio je da zamisao nije tako preterana kao što se na prvi pogled čini.

"Ovakav pristup predstavljao bi zaobilazni put, ali šansa za uspeh ipak postoji", kaže Sun.

Vojne reakcije Severne Koreje na balone koji nose južnokorejske DVD-ove i pamflete govore da je Pjongjang i te kako svestan opasnosti koje nosi nagli ulazak 25 miliona stanovnika u svet.

"Kim Džong-un zna da će njegov režim postati neodrživ čim stanovništvo shvati šta propušta. Zna da će tada biti zbačen sa vlasti", rekao je Sun.

Pristup internetu u Severnoj Koreji vrlo je ograničen, a sadržaj strogo cenzurisan.

U međuvremenu, UN se drže tradicionalnijih pristupa: u ponedeljak su uvedene najteže sankcije ovoj zemlji do sada.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Italijani ne žale pare na kocku

Italijani troše čitavo bogatstvo na kocku. Oni su 2016. u proseku trošili 132 evra mesečno na to, dok se ukupan iznos potrošen na kocku osam puta uvećao od 1998. do 2016, pokazuje studija predstavljena danas.

Vesti petak 22.09. 16:50 Komentara: 0

Noć istraživača: Istraživači na prvi pogled

Osma "Noć istraživača" biće održana 29. septembra u 11 gradova Srbije - od 17 do 22 sata centralne ulice i trgovi biće ispunjeni besplatnim naučnim programom za sve uzraste, sa ciljem da nauku i istraživače približe ljudima i pokažu kako hrabri naučnici menjaju svet na bolje.

Vesti petak 22.09. 14:40 Komentara: 0
strana 1 od 3480 idi na stranu