Otkrivena nepoznata vrsta praistorijskog lenjivca

Meksički naučnici pronašli su fosilizovane ostatke do sad nepoznate vrste džinovskog lenjivca. Ostaci su stari oko 10.000 godina, a životinja je uginula na dnu duboke jame.

Život

Izvor: Beta

Petak, 18.08.2017.

08:52

Otkrivena nepoznata vrsta praistorijskog lenjivca
Printscreen YouTube/CGTN

Fosil iz doba pleistocena je otkriven 2010. ali se nalazio toliko duboko u vodom ispunjenoj jami da su istraživači mogli tek malo po malo da saznaju o čemu se radi, naveo je Nacionalni institut za antropologiju i istoriju.

Do sada je iz vode izvađena lobanja, vilica i delovi kičme, rebara, kandži i drugih kostiju. Ostatak skeleta je na dubini od oko 50 metara ispod vode.

Naučnici planiraju da do kraja godine izvade ceo skelet da bi nastavili istraživanje, uključujući i procenu o kolikoj životinji se radi.

"Sklapaće delove kao slagalicu", naveo je portparol Instituta Arturo Mendes.

Budući da je kostur gotovo ceo, naučnici veruju da je lenjivac "upao u jamu kada je bila suva ili je u njoj bilo veoma malo vode na dnu".

Vrstu su nazvali šibalbaoniks oviceps (Xibalbaonyx oviceps) i dali mu nadimak "Lonac".

Početne analize govore da je lenjivac živeo između 8.647 i 8.305 godine pre nove ere, u periodu kada su razne vrste džinovskih stvorenja naseljavale Zemlju.

Meksiko je poznat po brojnim erozivnim jamama, zvanim "senote", koje su često ispunjene odozgo osvetljenim smaragdnim ili tirkiznim vodama.

Područje na kome je lenjivac pronađen, među plažama poluostrva Jukatan, dom je za neke od najvećih podzemnih pećinskih kompleksa na Zemlji, te je veoma popularno među ljubiteljima pećina iz celog sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: