Otkriven izvor "misterioznih vanzemaljskih signala"

Najnovije istraživanje pokazalo je da bi izvor radio-bljeskova, zabeleženih putem radio-teleskopa na Zemlji, moglo da bude jato mladih zvezda, udaljeno 2.4 milijarde svetlosnih godina od Sunčevog sistema.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 28.05.2017.

21:45

Otkriven izvor
Foto: Thinkstock / ilustracija

Astronomi holandskog Insititua za radio astronomiju u Dvingelu veruju da radio-bljeskove emituju zvezde udaljene 6.200 svetlosnih godina od centra male galaksije po imenu FRB 121102. Do tog zaključka došli su zahvaljujući najnovijim podacima dobijenim sa teleskopa Habl.

Radio-bljeskovi, koji traju po nekoliko milisekundi, dolaze iz pravca gustih neutronskih zvezda, koje ostaju nakon eksplozije supernove.

Neobične signale prvi put su u decembru prošle godine detektovali istraživači sa Mekgil univerziteta u Montrealu, analizirajući podatke teleskopa Grin Benk u Zapadnoj Virdžiniji i opservatorije Aresibo u Portoriku.

U studiji objavljenoj u magazinu The Astrophysical Journal, istraživački tim, na čelu sa Polom Šolcom, naveo je da je pomoću teleskopa Grin Benk detektovao pet signala na 2 gigaherca, i jedan pomoću radio-teleskopa Aresibo na 1.4 gigaherca.

Ovo otkriće usledilo je nakon 11 prethodno zabeleženih bljeskova, koji su dopirali iz istog pravca - male galaksije FRB 121102.

Kada su bljeskovi prvi put otkriveni, astronomi su se obratili SETI institutu sa molbom da utvrdi da li je možda reč o signalima koje je poslao neki oblik vanzemaljskog života. Ne zna se da li će to biti slučaj i ovaj put, prenosi Daily Mail.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: