Dan mladosti: Pogledajte kako se nekada slavio Titov rođendan

Iako je jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito rođen 7. maja, zvanično je slavio rođendan 25. maja, na dan koji je 1957. godine nazvao Danom mladosti. Ovaj praznik se u državama nekadašnje Jugoslavije obeležava i danas.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 25.05.2017.

10:10

Dan mladosti: Pogledajte kako se nekada slavio Titov rođendan
Foto: Gettyimages

Dan mladosti uveden je u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (SFRJ) 1945. godine, na inicijativu kragujevačke omladine.

Glavni simbol praznika bila je štafeta mladosti, koja je nošena mesec i po kroz čitavu teritoriju Jugoslavije i 25. maja predavana Titu na svečanosti koja je organizovana na stadionu JNA.

Nosioci štafete mladosti bili su uzorni mladi ljudi - najbolji učenici i studenti, mladi radnici, istaknuti sportisti, odnosno oni omladinci koji su se isticali svojim naročitim zalaganjem i postignućima.

Štafeta mladosti predavana je Titu sve do njegove smrti 1980. godine, ali se njen život nastavio i kasnije. Nasledili su je predsednici tadašnjeg Saveza socijalističke omladine Jugoslavije, koji su je primali kao simbol ljubavi i odanosti Titovom delu do 1987 godine.

Štafeta mladosti, koja se u susret 88. Titovom rođendanu, na dan njegove smrti 4. maja zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar predsednika u Skupštini SFRJ.

Kao i prethodnih godina, više hiljada poštovalaca Brozovog lika i dela obići će Titov grob u Kući cveća i Muzej istorije Jugoslavije u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: