10 koraka koji vam mogu promeniti život u tridesetim godinama

Mnogo ljudi u dvadesetim godinama provodi vreme spavajući subotom do dva po podne i trošeči novac na nepotrebne stvari. Ali u tridesetim se sve menja.

Život

Izvor: Independent

Sreda, 03.05.2017.

13:59

10 koraka koji vam mogu promeniti život u tridesetim godinama
Foto: Thinkstock

Ako vam se čini da stagnirate i na profesionalnom i na ličnom planu, možda je vreme za promene, koje vas konačno mogu dovesti do željenog uspeha. Predstavljamo vam nove navike za uspešan život u svetu "odraslih":

1. Ostavite cigarete

Istraživanja kažu da osobe koje prestanu da puše pre 40. godine imaju 90 odsto manji rizik od iznenadne smrti nego oni koji nastave.

2. Idite na spavanje i budite se u isto vreme svakog dana

Ako promenite rutinu čak i na nekoliko dana, rizikujete resetovanje vašeg unutrašnjeg sata, zbog čega ćete osećati umor u toku dana. Izbegnite probleme sa spavanjem i držite se rutine kad god možete.

3. Počnite da vežbate redovno

Nije bitno da li ćete šetati, trčati, voziti bicikl, dizati tegove ili plivati, sve dok se krećete. U drugoj polovini tridesetih godina počinjete da gubite mišićnu masu, zato je važno da vežbate na vreme.

4. Vodite dnevnik

Ako svoje misli i osećanja stavite na papir, lakše ćete upravljati svojim osećanjima, bolje planirati obaveze i nositi se sa stresnim situacijama.

5. Štedite novac

Možda sada deluje da je penzija daleko, ali što pre počnete da štedite, imaćete više vremena da prikupite neku značajnu svotu za svoje "zlatno doba".

6. Počnite da ostvarujete životni san

Ne odlažite više. Želite da kupite kuću? Da imate decu? Da napišete knjigu? Odaberite svoj cilj i počnite da radite na njemu.

7. Budite srećni sa onim što imate

Svet pripada zahvalnima. Ako cenite ono što imate, bićete srećniji i optimističniji.

8. Prestanite da udovoljavate drugima

Družite se samo s ljudima koji vas čine srećnim i svoju energiju trošite pametno. Udaljite iz života sve energetske vampire i prestanite da se pravdate drugima za odluke koje donesete.

9. Prestanite da se upoređujete sa drugima

Ako stalno gledate šta drugi rade, nikad nećete ostvariti svoje ciljeve. Bolje je da razmišljate o tome šta vi želite da postignete.

10. Oprostite sebi greške

Nemojte žaliti za greškama iz prošlosti: učite iz njih i nastavite dalje. Sposobnost da oprostite sebi i da učite na svojim greškama je ključni pokretač za uspeh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: