Kao parče pice: Ovo je najmanja privatna parcela u Velikoj jabuci

Najmanja "parče" zemljišta u privatnom vlasništvu u Njujorku veliko je, otprilike, kao jedno obično parče pice.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.04.2017.

09:30

Kao parče pice: Ovo je najmanja privatna parcela u Velikoj jabuci
Printscreen YouTube / Viewing NYC

"Hesov trougao" (The Hess' Triangle) smatra se, po površini, najmanjom privatnom parcelom u Velikoj jabuci, a iza sebe ima priču čiji počeci datiraju stotnak godina unazad.

Tokom 1910. godine, oko 300 objekata u Njujorku srušeno je kako bi ulice mogle da budu proširene. Dejvid Hes, vlasnik jedne sedmospratne stambene zgrade, nije hteo da prihvati odluku o napuštanju svog poseda, pa je tužio gradske vlasti Njujroka. Spor je izgubio, a nedugo zatim, Hes je i umro. Njegova deca, međutim, primetila su da postoji jedan delić njihovog nekadašnjeg imanja koji nije bio obuhvaćen radovima na proširivanju ulice. Tehnički gledano, taj trougao je još bio imovina porodice Hes.

Na tom mestu Dejvidovi naslednici postavili su mozaik sa natpisom: "Vlasništvo imanja porodice Hes koje nikada nije bilo opredeljeno za javne namene".

Taj napis i danas stoji na uglu Sedme avenije i Ulice Kistofer, u njujorškom Vest Vilidžu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: