Hitlerova omiljena glumica je bila sovjetski špijun

Jedna od najpoznatijih nemačkih glumica četrdesetih, kojoj je dve godine bilo zabranjeno da se bavi glumom zbog navodne bliskosti sa nacističkim režimom, bila je sovjetski špijun, otkrili su tajni dosijei, koji su objavljeni tek sada.

Život

Izvor: Guardian

Utorak, 21.02.2017.

09:49

Hitlerova omiljena glumica je bila sovjetski špijun
Foto: Deutsches Bundesarchiv / Wikimedia Commons

Marika Rok, koju su roditelji Mađari dobili u Kairu 1913. detinjstvo je provela u Budimpešti. Za vreme nacističke ere bila je zvezda opereta, ali se okrenula filmu i ostvarila više od 40 uloga pre smrti 2004.

Veruje se da ju je menadžer Hajnc Hofmajster vrbovao za KGB, za koji je i sam radio. Nije poznata ni Marikina uloga u KGB-u, ni to kakve informacije je prenosila Moskvi.

Sumnja se da je u špijunažu bio umešan i njen muž Georg Jakobi i da su zajedno u okviru posebne mreže “Krona” sa još 35 agenata prenosili čak i planove za operaciju Barbarosa i Bitku kod Kurska.

Marikinu ulogu otkrila je “Gehlen”, organizacija iz Zapadne Nemačke, koja je prethodila današnjoj bezbednosnoj agenciji BND, najverovatnije 1951. kada u svojoj dokumentaciji prvi put pominje glumicu.

Marika Rok je iste godine objavila da okončava svoju 16-godišnju glumačku karijeru, a novine su tada objavile da želi da se posveti vođenju butika sa odevnim predmetima od švajcarske vune u Dizeldorfu.

Međutim, Marika je samo zavarala trag nacistima i nastavila da špijunira za Sovjete.

Smatra se da je ona bila jedna od omiljenih Hitlerovih glumica i da je bila u tajnoj vezi sa Jozefom Gebelsom. Poznato je samo da je Hitleru 1940. uputila razglednicu u kojoj mu se zahvaljuje na “divnom buketu cveća” koji joj je poslao. Ta razglednica danas se nalazi u Filmskom muzeju u Berlinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: