Kako je Hilari Klinton istrpela sve Bilove afere?

Hilari Klinton se tokom 40-godišnjeg braka sa bivšim američkim predsednikom Bilom mnogo puta borila sa vestima o njegovim seksualnim aferama, čak i o pokušaju napastvovanja i svakog puta branila svog muža.

Život

Izvor: washingtonpost.com

Četvrtak, 29.09.2016.

10:45

Kako je Hilari Klinton istrpela sve Bilove afere?
Foto: Gettyimages

Sada njen politički protivnik u trci za mesto predsednika SAD planira da neverstva njenog supruga iskoristi u sledećoj predsedničkoj debati i time ospori njenu podobnost za ulogu šefa jedne od najmoćnijih država sveta.

Prijatelji Hilari Klinton kažu da to svakako neće biti prvi put da razgovara o problemima koje je imala sa suprugom Bilom i da je navikla da na sve napade na njenu porodicu odgovara sa “čeličnom odlučnošću”.

Njen dugogodišnji prijatelj iz Arkanzasa Džim Bler kaže da je u takvim situacijama imala običaj da kaže: “Neću dozvoliti ovim ljudima da gaze po nama”.
Foto: Gettyimages
Hilari (devojački Rodam) preselila se u Arkanzas 1974. i Bler kaže da glasine o Bilovom “švrljanju” nisu bile dovoljne da je spreče u tome da se uda za njega već 1975.

“Znala je da je on bio zavisnik od pažnje i da je voleo pažnju koju dobija od bilo koga”, kaže Bler. “Od berberina, dečaka koji čisti cipele, do beskućnika. Nije mu bilo važno.”

Bil Klinton izabran je za guvernera Arkanzasa 1978. i baš u to vreme privatan život političara postao je važniji nego ikad. Predsednički kandidat Geri Hart išao je na krstarenje sa mladom ženom i to je uništilo njegove šanse za pobedu na izborima. Nedugo potom, tadašnja desna ruka Bila Klintona Betsi Rajt zahtevala je od njega da bude iskren prema svojoj ženi.

“Nadam se da će Hilari jednog dana razumeti zašto smo Bil i ja razvili takav odnos”, napisala je Rajtova u jednom od mejlova koji su sada arhivirani u Univerzitetu u Arkanzasu. Nikad nije pristala da daje intervjue na tu temu.

Bračna kriza doživela je vrhunac za vreme Bilovog guvernerskog mandata i biograf Hilari Klinton Karl Bernštajn je u knjizi “A Woman In Charge” napisao da je tome doprinela njegova duga afera sa jednom ženom iz Litl Roka u Arkanzasu.

Hilari je možda bila svesna da je muž vara, ali to “nikad nije prihvatala”, rekla je njena dugogodišnja prijateljica En Henri.

Ranije je aktuelna kandidatkinja demokrata za predsednika SAD bila otvorenija o ovim temema i u intervjuu za “Talk Magazine” 1998. priznala da je s mužem razgovarala o tome još osamdesetih godina.

“Mislila sam da je razumeo, ali nije dovoljno radio na tome, niti je to do njega doprlo dovoljno duboko”, rekla je tada.

Bler smatra da je Hilari shvatila da su njegove prevare ne samo problem za njegov brak, nego i za karijeru.

“Mislim da je shvatila da oni moraju da budu konvencionalan par koji živi u skladu sa vrednostima koje neguje njihova generacija, ukoliko nameravaju da budu politički uspešni”, kaže on.
Foto: Gettyimages
Kad je Bil Klinton ušao u predsedničku trku 1991, njegova žena i desna ruka,morala je da se nosi sa nečim što je Rajt ovanazivala “erupcijom kurvi”, misleći na sve veću pažnju koja je posvećivana damama primećenim u Klintonovom društvu.

“Mislim da je dotad Hilari dobro znala šta Bil radi”, kaže njena prijateljica Nensi Pjetrafesa. “Možda je to trpela, ali mislim da nije prihvatala.”

Ipak, Hilari je odbacila sve optužbe koje je pevačica Dženifer Flauers iznela u tabloidima i u kojima je tvrdila da ju je Bil seksualno zlostavljao i da je s njim bila u vezi.

Ona je Flauersovu u intervjuu za ABC njuz nazvala “nekom neuspelom kabare pevačicom, koja nije uradila ništa u životu na šta bi mogla da se osloni”. Za magazin Eskvajer je 1992. rekla da bi, u slučaju da dobije šansu da lično ispita Flauersovu, bila u stanju da je “razapne”.

Podrška koju je pružila mužu u tim trenucima bila je ključna, kao i činjenica da je medijima govorila da “ona nije žrtva svog muža” i da mu “bezuslovno veruje”.

Šest godina kasnije, Klinton je priznao da je imao aferu sa Flauersovom, a kako se sve više žena javljalo da prizna da je bilo u vezi s predsednikom, Hilari ga je agresivnije branila.

Bivši sekretar za štampu Bele kuće Džordž Stefanopulos prisetio se u svojim memoarima kako je na optužbe jedne od Bilovih ljubavnica ona rekla svom mužu: “Moramo da uništimo njenu priču”.

Do jula 1992. njegov tim unajmio je privatnog detektiva Džeka Paladina da istraži sve one koji su optuživali Bila za seksualne afere – više od 20 njih.

Bivša zaposlena u kancelariji guvernera Arkanzasa Pola Džouns tužila je Bila za seksualno uznemiravaonje dok je radila za njega, ali je na kraju na sudu pristala na nagodbu od 850.000 dolara.

Međutim, njeni advokati su u međuvremenu saznali za Moniku Levinski i slučaj izneli u javnost.

Upitana tada u emisiji “Good Morning America” da li joj je suprug veran, Hilari je odgovorila: “Znam da jeste”.

Bivša pomoćnica koja nije želela da njeno ime bude objavljeno u "Vašington postu", tvrdi da je Hilari okrivila političke protivnike za taj skandal. Pa ipak, njen muž je priznao aferu u avgustu 1998.

U svojoj autobiografiji Hilari je napisala da je Bil tvrdio kako je Monika Levinski pogrešno protumačila njegovu pažnju. “Bio je to tako poznat scenario da nisam mogla da poverujem da su sve optužbe bez osnova”, rekla je ona.

I kada je istina izašla na videlo, ona je ostala uz njega.
Foto: Gettyimages
“Mislim da je morala da uradi ono što je radila i do tada: da proguta sumnje i stane uz svog čoveka protiv njegovih neprijatelja”, napisao je Stefanopulos.

“Mislim da je bilo očigledno da je više nego ljuta i više nego uznemirena”, kaže Meri Mel Fenč, koja je radila u Beloj kući u to vreme. “Nije razgovarala s njim... Trebalo je mnogo vremena da se situacija među njima sredi.”

Hilari nije javno govorila o slučaju Levinski i o tome se poverila svega nekolicini prijatelja.

Otvoreno je razgovarala sa, sada pokojnom, Blerovom ženom Dajen, kako može da se pročita iz dnevnika koji je vodila.

“Misli da nije dovoljno pametna, ni dovoljno osetljiva, ni dovoljno slobodna od sopstvenih briga”, napisala je Dajen Bler. “To je bio propust, ali ona ga brani govoreći da je pokušao to da prekine, da se izvuče, da sredi nekoga ko je očigledno bio ‘narcistički ludak’, ali da je sve izmaklo kontroli”.

Monika Levinski je za “Vaniti fer” 2014. napisala da je primetila impuls kod Hilari da “okrivi žene – ne samo mene, nego i sebe samu – za sve probleme”.

Huanita Brodrik, koja je takođe tvrdila da ju je Bil seksualno uznemiravao sedamdesetih, smatra da je Hilari suviše pasivna.

“Uvek sam imala osećaj da je snažnija osoba... možda bi mogla da promeni nešto u njegovom pnašanju", rekla je ona.

Kada je 2000. bila u trci za mesto senatora upitana da li je zavarala javnost braneći supruga, izjavila je: “Duboko žalim što je bilo ko morao da prođe kroz to”, rekla je ona. “Želela bih da na to gledamo kao na daleku istoriju, ali još ne možemo.”

Tramp ju je jednom nazvao Bilovim “saradnikom” kada je reč o tretmanu svih žena koje su ga tužile. Njeni prijatelji misle da nije o tome reč.

“Ona je osećala da je svoj život zauvek posvetila jednom čoveku”, kaže Džim Bler. “Oni mogu voditi političke debate od jutra do sutra i da se nikad ne umore od toga. Želela je da provede ostatak svog života s njim. Volela ga je. Jednostavno je tako.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: